open-navfaktor-logo
search
Za četiri godine
Od Bakua do Buenos Airesa: Na službena putovanja parlamentaraca dato više od 1,5 miliona KM
Službena putovanja zastupnika i delegata Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za četiri godine prethodnog mandata koštala su budžet BiH više od 1,5 miliona KM.
14.06.2021. u 20:06
get url
text

Preciznije, na putne troškove dato je oko 809.700 KM, a na troškove smještaja nešto malo manje – oko 754.400 KM.

Radi se o službenim putovanjima parlamentaraca iz prošlog saziva bh. Parlamenta. Pitanje o troškovima službenih putovanja, zajedno sa destinacijama, postavio je nedavno aktuelni zastupnik Damir Arnaut. Njega je zanimao samo period od 9. decembra 2014. do 6. decembra 2018. godine, dakle prethodni, ali ne i aktuelni saziv.

VEZANI TEKST - Ručkovi, pokloni, pića: Koliko su institucije BiH potrošile na reprezentaciju

Mi smo pitanje o troškovima službenih putovanja i u 2019. i u 2020. godini postavili 7. juna Zajedničkoj službi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Još čekamo odgovor koliko su putovali aktuelni zastupnici i delegati.

Ipak, među parlamentarcima koji su najviše putovali od kraja 2014. do kraja 2018. godine su mahom oni koji su i sada u parlamentarnim klupama.

Prema podacima koji su dostavljeni u odgovoru na zastupničko pitanje, a koje je dio dnevnog reda sutrašnje sjednice Zastupničkog doma, vidljivo je da je Senad Šepić putovao 41 put. Slijede ga Borjana Krišto i Bariša Čolak sa po 37 putovanja, zatim Mladen Bosić i Nikola Lovrinović sa 35 službenih putovanja, dok je Ognjen Tadić na putu bio 32 puta.

Milica Marković putovala je 28 puta, Predrag Kožul 26, Saša Magazinović je putovao 24 puta, Ljilja Zovko 24 puta...

Sam Arnaut, koji je postavio pitanje, na put je otišao 16 puta, koliko i Asim Sarajlić. Bilo je i zastupnika i delegata koji su "samo" jednom bili na nekom službenom putovanju za četiri godine.

Na putu su bili i široj javnosti nešto manje poznati parlamentarci Sead Kadić (17 puta), Mensura Beganović (deset puta)...

Za četiri godine mandata na put je otišlo ukupno 49 zastupnika i delegata. Najviše novca potrošeno je u 2015. godini – oko 236.300 KM za put i oko 238.900 KM za smještaj.

Iz tabela službenih putovanja može se primijetiti da je ponekad na put išlo više vozača nego parlamentaraca. Tako je, na primjer, u Beograd, u dvodnevnu službenu posjetu Srbiji, išlo pet parlamentaraca, a osam vozača. Vozač je sa parlamentarcima išao i u Washington.

Dio tabele troškova službenih putovanja

Ponegdje je vidljiva i razlika u troškovima smještaja koji su plaćeni za parlamentarce iako su išli na isto mjesto i istim povodom.

Tako je, prilikom putovanja na redovno zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, za troškove smještaja Milice Marković i Saše Magazinovića plaćeno po oko 1.200 KM, dok je za troškove smještaja Senada Šepića dato oko 91.200 KM.

Dio tabele troškova službenih putovanja

Parlamentarci su putovali skoro po cijelom svijetu. Išli su u Rim, Baku, Strazburg, Prag, Monako, Ankaru, Ženevu, Beč, Tiranu, Pariz, Brisel, Istanbul, Lisabon, Rabat (Maroko), Budimpeštu, Minhen, Helsinki, New York, Sankt Peterburg, Cadenabbiau (Italija), Toronto, Talin (Estonija), Sofiju, Varšavu, Palermo, Teheran, Porto (Portugal), Kuvajt, Joniju (Grčka), Rigu (Latvija), Jordan, Izrael, Andoru, Buenos Aires, Washington, ali i regionalno u Zagreb, Beograd, Budvu, Skoplje.

{$galerijaFotografija}

Troškovi službenih putovanja Parlamenta BiH 2014-2018, juni 2021.
1 od 24
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.