open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Od 3. januara počinje saobraćati talgo voz do Podlugova
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta danas je sa direktorom Željeznica FBiH Enisom Džafićem potpisao Ugovor o obavljanju usluga i sufinansiranju željezničkog putničkog saobraćaja na relaciji Podlugovi - Ilijaš - Željeznička stanica.
20.12.2021. u 12:43
get url
text

Današnje potpisivanje ugovora podrazumijevalo je i potpisivanje Sporazuma o načinu korištenja usluga mjesečnih karata i saobraćaj vozova.

- Nastavak je ovo odlične saradnje sa Željeznicama FBiH jer se uvođenje željezničke linije do Pazarića pokazalo kao odlično i funkcionalno rješenje za putnike. Vjerujemo da će ista situacija biti i sa linijom do Podlugova. Korištenjem ove linije dodatno će se rasteretiti gužve u saobraćaju, a i smanjiti vrijeme putovanja iz Podlugova do centra grada. Predviđeno je da vožnja traje 36 minuta. Sporazumom smo danas omogućili da mjesečni kuponi za đake, studente i penzionere, važe u vozu na ovoj relaciji i izuzetno sam zadovoljan što ispunjavamo mjere koje smo obećali - rekao je Šteta nakon potpisivanja.

Voz će saobraćati od 3. januara 2022. godine šest puta dnevno radnim danima, iz oba pravca. Prvi polazak iz Podlugova će biti u 06:27 sati, a iz Sarajeva u 05:20 sati. Zadnja vožnja iz pravca Podlugova bit će u 20:36 sati, a iz Sarajeva u 19:24. Vikendima će voz na ovoj relaciji saobraćati tri puta dnevno.

Stanice na kojima će se vršiti prijem putnika, osim onih na Željezničkoj stanici i u Podlugovima su: Buča Potok, Alipašin Most, Briješće, Rajlovac, Reljevo, Semizovac, Vogošća, Stari Ilijaš i Ilijaš.

Džafić je iskazao zahvalnost Vladi KS na saradnji, ponavljajući kako su Vlada i Ministarstvo saobraćaja prvi u FBiH koji su prepoznali interes lokalnih zajednica i svojih građana za uslugama koje Željeznice mogu pružiti.

- Prijevoz putnika željeznicom od vitalnog je interesa za Federaciju i sve njene kantone sa svim svojim prednostima u odnosu na ostale vidove transporta. Interes koji je pokazala Vlada Kantona Sarajevo odličan je primjer i drugim kantonima da prepoznaju interes svojih građana za kvalitetnim prijevozom, i na ovaj način, u skladu sa Zakonom o željeznicama FBiH i Zakonom o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja, riješe pitanje javnog saobraćaja. Ono što želim da naglasim je da smo svojim korisnicima omogućili popuste u cijenama, kako bismo usluge učinili što pristupačnijim svima - istakao je Džafić.

Na ovoj relaciji uvodi se šest pari putničkih talgo vozova, koji će građanima Kantona Sarajevo ponuditi kvalitetnu uslugu prijevoza i koji će, shodno dosadašnjim iskustvima, zasigurno zadovoljiti sve kriterije putnika.

Cijene karata će ovisiti o dužini trajanja vožnje, a za najdužu relaciju od Željezničke stanice do Podlugova će iznositi 2,80 KM u jednom, a 4,50 KM u oba pravca.

Danas je, pored ovoga, dogovoren i ozvaničen nastavak saobraćanja željezničke linije do Pazarića do kraja 2022. godine, saopćeno je iz Press službe KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.