open-navfaktor-logo
search
Gradačac
Od 24. do 27. avgusta: Sajam šljive okupit će najznačajnije firme u oblasti prehrambene industrije
Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije "Sajam šljive 2022" bit će održan u Gradačcu od 24. do 27. augusta, a ceremonija svečanog otvaranja je 24. augusta na gradskom trgu Alije Izetbegovića u prisustvu izlagača, brojnih zvanica i gostiju iz države i inozemstva.
27.07.2022. u 20:54
get url
text

Organizacioni odbor 49. Sajma šljive danas je na sastanku utvrdio prijedlog programskih aktivnost sajamskih i podsajamskih sadržaja, a sajamske dane će obilježiti prezentacije izlagača i brojni kulturno-zabavni sadržaji.

Kako je istaknuto, proteklih nekoliko dana pristigle su brojne pijave za učešće na ovogodišnjem Sajmu. Očekuje se dolazak više od 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine i država regije i Turske.

U Turističkoj zajednici Gradačca, koja organizuje tu privrednu manifestaciju, ističu da Sajam šljive ponovo okuplja neke od najznačajnijih proizvođača i prerađivača iz oblasti poljoprivrede.

Voditelj Turističkog ureda u Gradačcu Ensar Mešanović je kazao da ovogodišnji Sajam ponovo plijeni pažnju izlagača.

- Očekujemo da će nam predstaviti najbolje i najznačajnije iz oblasti poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane. Kompanije iz Turske će predstaviti pesticide za poljoprivrednu proizvodnju i maslinovo ulje – kazao je Mešanović.

Očekuje se da će sa Sajma šljive biti upućene poruke i poziv na hitno rješavanje problema proizvodnje, prerade i plasmana voća i povrća. To se posebno odnosi na pomoć u subvencioniranju poljoprivrednika ali i prerade i izvoza poljoprivrednih proizvoda, saopćeno je iz Službe za informisanje "Sajam šljive 2022".

- Očekujemo da o ovoj ali i drugim temama vezanim za ulaganja države u domaću poljoprivrednu proizvodnju govore predstavnici resornih ministarstva ali i profesori sa Poljoprivredno prehrambenog fakulteta u Sarajevu i Prirodno-matematičkog fakulteta odsjek Turizmologija u Tuzli te stručni radnici organizacija i firmi koje prate i svojim proizvodima unapređuju poljoprivredu i prehrambenu industriju. Svjesni smo da je jedina šansa za domaću poljoprivredu nesebična potpora države - ističe Mešanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.