- Na prijedlog Ministarstva saobraćaja i zbog opravdanosti uvođenja linija do Pazarića i Podlugova, Vlada Kantona Sarajevo je prihvatila sufinansiranje željezničke linije do Visokog. Voz do Visokog počinje saobraćati od 18. maja. Na ovaj način će se i stanovnicima naselja Lješevo, u općini Ilijaš, omogućiti brže, povoljnije i sigurnije putovanje, što je naš konačni cilj - istakao je ministar Šteta.

Od ukupnog broja putnika u Federaciji, 28.715 ili 40 posto je saobraćalo upravo na linijama za Pazarić i Podlugove u prvom kvartalu ove godine.

- Nastavljamo dobru saradnju sa Vladom Kantona Sarajevo, koja je prva prepoznala važnost željezničkog saobraćaja. Rezultat uvođenja linija do Pazarića i Podlugova je opravdao očekivanja. Posebno sam zadovoljan što ćemo sada imati vezu Sarajevo - Visoko. Mnogo je prednosti korištenja željeznica jer, pored sigurnosti, masovnog i povoljnog prevoza, rasterećujemo gužve i istovremeno utječemo na zaštitu ekologije - istakao je direktor Džafić.

Ministar Šteta je izrazio uvjerenje da će i ostali kantoni prepoznati važnost željezničkog saobraćaja i da će se stvarati nove linije i jača povezanost u interesu svih građana.

Saradnja Vlade KS i Željeznica FBiH će biti nastavljena i unaprijeđena, a red vožnje, informacije o cijeni karata i sve dodatno o liniji Željeznička stanica - Podlugovi - Visoko će biti blagovremeno objavljene na web stranici Željeznica FBiH, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.