open-navfaktor-logo
search
Saznajemo
Od 1. aprila gas 809 KM: Federalno ministarstvo trgovine traži odobrenje Vlade
Federalo ministarstvo trgovine na čijem čelu je Zlatan Vujanović zatražilo je od Vlade Federacije saglasnost za veleprodajnu cijenu gasa za distributivna privredna društva, počev od 1. aprila ove godine da iznosi 809 KM/1000. Sm3, saznaje Faktor. Odluku će na današnjoj sjednici donijeti Vlada Federacije BiH.
14.04.2022. u 11:33
get url
text
Gasovod

Dosadašnja cijena je iznosila 665 KM.

- Smatramo da postoje opravdani razlozi za donošenje ove odluke - navodi se u obrazloženju i dodaje kako bi primjena bila od 1.4.2022. godine, a kojom se povećava veleprodajna cijena prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području FBiH za 21,7 posto, odnosno, sa dosadašnjih 665 KM/1.000 Sm3 na 809 KM/1.000 Sm3.

- Navedeno neće predstavljati teškoću u primjeni uzimajući u obzir da se finansijski obračuni i fakturisanje obavlja na kraju tekućeg mjeseca - stoji u obrazloženju.

Dodaje se da i pored vrlo teške situacije sa gasom i sankcija koje su uvedene Ruskoj Federaciji, Evropa i dalje je najveći pojedinačni kupac ruske nafte, te su predviđanja da će cijene energenata na svjetskom tržištu snažno rasti, što se brže pokušavao smanjiti uvoz iz Rusije. Cijena gasa u narednom periodu će direktno ovisiti od narednih poteza EU-a i Rusije, ali se prema prognozama ne očekuje njihov pad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.