Medvedev je prvi set dobio rutinski rezultatom 6:2 , na način da je Nadalu oduzeo servis u petom i sedmom gemu. Španac nije uspio uzvratiti niti jedan break.

U drugom setu bilo je mnogo više borbe, a na kraju je opet više razloga za slavlje imao teniser iz Moskve koji je nakon gotovo jednoiposatne borbe i tie-breaka slavio 7:6. Teniseri su u ovom setu napravili po dva breaka.

Nadal se vratio u igru u trećem setu u kojem je slavio 6:4. Set je prelomljen u devetom gemu kada je Nadal oduzeo servis Medvedevu i poveo sa 5:4, a kasnije sigurno servirao za ostanak u meču.

U četvrtom setu Nadal je napravio break u trećem gemu i poveo sa 2:1, ali je Medvedev odmah u narednom gemu oduzeo servis Nadalu i vratio stvari na početak. Međutim, Španac već u petom gemu opet pravi break i dolazi do 3:2, a svoj servis je uspio sačuvati do kraja i slaviti 6:4, identično kao i u trećem setu.

Kako je vrijeme odmicalo Nadal je igrao bolje, a Medvedev bivao sve nervozniji. Za očekivati je i bilo da španski reket bude u prednosti, naročito psihološkoj u petom, odlučujućem setu.

VEZANI TEKST - Nadal postao igrač sa najviše osvojenih Grand slam titula
 

Do prednosti je Nadal došao u petom gemu kada je oduzeo servis Rusu i poveo sa 3:2. Prednost je čuvao do 10. gema kada je servirao za pobjedu, ali je Medvedev vratio break i poravnao na 5:5. Sve je i dalje bilo otvoreno.  Nadal je u 11. gemu ponovo napravio break iskoristivši treću break loptu. Potom je odservirao za konačnih 7:5 u petom setu i titulu.

Za Nadala je ovo druga titula u Melbourneu. Prvu je osvojio davne 2009. godine. Sada Španac na kontu ima ukupno 21 Grand slam titulu i po tome je najuspješniji teniser svih vremena. Po 20 titula imaju Roger Federer i Novak Đoković.

Medvedev je drugu godinu zaredom poražen u finalu. Prošle godine izgubio je meč od Novaka Đokovića.

Španski teniser osvajanjem Australian Opena postao je bogatiji za 2,87 miliona australskih dolara, koliko iznosi nagrada za pobjednika turnira u Melbourneu. Medvedevu je pripalo 1,5 miliona australskih dolara.