open-navfaktor-logo
search
Istanbul
Očekuje se milion posjetilaca na Teknofestu
Tekonofest se održava u narednih šest dana na aerodromu “Ataturk“, a prestižni događaj nastao je kao nacionalni iskorak u pravcu pretvaranja Turske u tehnološki produktivno društvo
17.09.2019. u 15:27
get url
text

U Istanbulu je počeo Festival zrakoplovstva i tehnologije (Teknofest) koji spada u red najvećih događaja te vrste u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA). Teknofest uz podršku brojnih institucija, kompanija i univerziteta organiziraju Turska tehnološka fondacija (T3) i Ministarstvo industrije i tehnologije Turske.

Prestižni događaj nastao je kao nacionalni tehnološki iskorak u pravcu pretvaranja Turske u tehnološki produktivno društvo. Cilj festivala je jačanje svijesti o važnosti tehnologije i nauke, jačanje ljudskih resursa Turske kada je riječ o stručnim i sposobnim inženjerima i naučnicima.

Teknofest se održava u narednih šest dana na aerodromu “Ataturk“, a očekuje se dolazak više od milion posjetilaca. Resorni turski ministar Mustafa Varank na otvaranju događaja je kazao da je Turska postavila cilj da bude zemlja koja proizvodi tehnologije.

-Ovaj događaj podupite i širi horizonte mladih i postavlja im nove ciljeve - kazao je Varank i izrazio nadu da će mladi naći intersa i baviti se dizajniranjem i proizvodnjom u zrakoplovstvu.

{$galerijaFotografija}

Tokom festivala održat će se 19 takmičenja koja podržavaju rad mladih na polju modernih tehnologija. Takmičit će se 50.000 učesnika iz 122 zemlje. Najavljen je i veliki broj konferencija, seminara, radionica, predstavljanja novih proizvoda i drugi sadržaji.

Prvi Teknofest održan je prošle godine na novom aerodromu Istanbul, a posjetilo ga je 550.000 ljudi.

Teknofest - 17. 9. 2019.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.