open-navfaktor-logo
search
Rekonstrukcija
Očekuje se da ove godine budu završeni svi radovi na kompleksu Ferhad-begove džamije u Tešnju
Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, sa saradnicima jučer je boravio u posjeti Medžlisu Islamske zajednice Tešanj, te se tom prilikom sastao sa glavnim imamom i predsjednikom IO Medžlisa.
06.06.2023. u 14:34
get url
text

Cilj posjete, između ostalog, bio je sagledavanje stepena završenosti projekta rekonstrukcije kompleksa Ferhad-begove džamije. Na sastanku je utvrđeno da su radovi na objektu džamije u potpunosti završeni te da se u skorije vrijeme može očekivati da svi radovi u potpunosti budu završeni. Samim završavanjem svih radova, što se očekuje u ovoj godini, bit će ispunjeni uvjeti da se organizira svečanost otvaranja kompleksa Ferhad-begove džamije u Tešnju.

Podsjećanja radi, nakon što je krajem 2017. godine vjetar srušio munaru Ferhad-begove džamije u Tešnju, Medžlis Islamske zajednice Tešanj obratio se Vakufskoj direkciji za pomoć u realizaciji projekta rekonstrukcije kompleksa Ferhad-begove džamije. Vakufska direkcija je sa Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske 2017. godine potpisala Sporazum o rekonstrukciji kompleksa Ferhad-begove džamije. To je podrazumijevalo rekonstrukciju poslovnog objekta "Kahve", rekonstrukciju unutrašnjosti džamije sa oslikavanjem, rekonstrukciju krova i trijema džamije, izgradnju munare, rekonstrukciju nekoliko dućana, te vanjsko uređenje.

Sa realizacijom ovog projekta Vakufska direkcija IZ u BIH je dala doprinos jačanju ne samo vjerskog vakufa već i ekonomskog vakufa, iz razloga što se rekonstrukcijom objekta "Kahve" i poslovnog prostora prihodi vakufa uvećavaju, a samim time prihodi i Medžlisu IZ Tešanj koje će on usmjeravati u svrhu utvrđenu Ferhad-begovom vakufnamom.

Ovo je samo jedan u nizu projekata koje realiziraju u partnerskom odnosu Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH i Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Prilikom radne posjete, predstavnici Vakufske direkcije i Medžlisa IZ Tešanj su razgovarali o sljedećim projektima koji za cilj imaju unapređenje i razvoj vakufa, a posebno ekonomskih vakufa koji će biti u službi djelatnosti Islamske zajednice u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.