open-navfaktor-logo
search
Novac uplaćen bankama
Očekuje se da će na račune pogođenih preduzeća u KS do kraja dana "leći" 7,6 miliona KM
Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo danas realizira sufinansiranje isplate plaća za privredne subjekte koji su pretrpjeli pad prihoda u aprilu i maju ove godine.
07.08.2020. u 11:32
get url
text

Na osnovu ranije objavljenog Javnog poziva Ministarstva privrede KS obrađeni su podneseni zahtjevi za dodjelu novca za podršku isplati zajamčenih plaća zaposlenicima, čija su preduzeća suočena sa poteškoćama u poslovanju zbog epidemije koronavirusa.

Ministar finansija Jasmin Halebić tim povodom je kazao da je riječ o ukupno 3.019 firmi sa oko 23.300 zaposlenih, kojima će biti isplaćen ukupan iznos od 7.644.273 KM.

- Novac za ovu namjenu osiguran je u nedavno usvojenom Rebalansu budžeta KS. Prosječno, po jednom preduzeću izdvojeno je oko 2.500 KM - dodaje ministar Halebić.

Ministarstvo finansija je uplatilo novac bankama i očekuje se da će on na računima preduzeća biti raspoloživ do kraja dana.

Sufinansiranje isplate zajamčenih plaća jedna je od kratkoročnih mjera iz paketa mjera koje se provode u KS na osnovu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica sa ciljem zadržavanja postojećeg nivoa zaposlenosti i podrške likvidnosti privrednih subjekata u KS, saopćio je Press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.