open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Obustavljeni radovi na Trgu Alije Izetbegovića, Kapidžić tvrdi da se radilo bez ikakvih dozvola
Početkom mjeseca augusta počela je sanacija Trga Alije Izetbegovića u centru Sarajeva, no nedugo nakon toga ona je obustavljena.
06.10.2021. u 22:04
get url
text

Iz Općine Stari Grad za obustavu radova optužuju Faruka Kapidžića, odnosno da su Federalna uprava za inspekcijske poslove i federalni građevinski inspektor pod njegovim pritiskom obustavili radove.

Predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Faruk Kapidžić pak tvrdi da je od inspekcije tražio da radi svoj posao jer, kako tvrdi, uopće ne postoji niti jedan dokument koji je u vezi s izvođenjem radova na Trgu Alije Izetbegovića. Konkretnije, tvrdi da Općina čak ni sama sebi nije izdala odobrenje za sanaciju.

- Ja sam od inspekcije zahtijevao samo da postupi po zakonu i nisam ih pustio na miru dok nisu tako postupili. Nevjerovatno je da uopće ne postoji papir, odnosno dokument koji odobrava sanaciju, odnosno rekonstrukciju - tvrdi Kapidžić. 

Dalje tvrdi da je inspekcija odugovlačila inspekcijski nadzor kako bi se Općini Stari Grad dalo vremena da pribavi potrebnu dokumentaciju i dozvole što, kako tvrdi, na kraju nije učinjeno, pa su radovi obustavljeni.

Kapidžić sa aspekta struke smatra da se na Trgu Alije Izetbegovića uopće ne radi o sanaciji, nego o rekonstrukciji.

Kada je u pitanju sanacija, Općina može samoinicijativno izvoditi radove, dok za rekonstrukciju mora tražiti dozvolu od nadležnih ministarstava, što nije učinjeno. 

Kapidžić je izrazio razočarenje jer se niko nije oglasio od nadležnih u Kantonu Sarajevo.

- Kopa se po samom centru Sarajeva i svi šute, niko se nije oglasio ni sa kantonalnog nivoa. Na mene dižu frku jer sam tražio da se postupa po zakonu - kaže Kapidžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.