open-navfaktor-logo
search
Nedostatak dokaza
Obustavljena istraga protiv Mehmedovića za ratne zločine u Tešnju
Kako je novinarima kazao Mehmedović, istraga je obustavljena zbog nedostatka dokaza
04.09.2018. u 11:31
get url
text

{$galerijaFotografija}

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudin Mehmedović održao je danas konferenciju za medije, na kojoj je novinare obavijestio kako je dobio odluku Tužilaštva BiH da je obustavljena istraga vođena protiv njega za ratne zločine.

Kako je kazao Mehmedović, istraga je obustavljena zbog nedostatka dokaza.

Protiv Mehmedovića je godinama vođena istraga za zločine počinjene tokom rata u Tešnju. Istraga je otvorena 2005. godine, a Mehmedović je 2013. jedno vrijeme proveo i u pritvoru.

Prema Mehmedovićevim riječima, ovom odlukom je dobijena još jedna pravna bitka koja se vodila o karakteru odbrane BiH. U toku cijelog ovog procesa, kako je istakao, nikada nije izgubio iz vida činjenicu da se u ovom slučaju ne radi samo o njemu lično, nego i o odbrani Tešnja i države BiH u cjelini. Upravo zbog toga je i odlučio da se danas obrati javnosti i saopći činjenicu da Tužilaštvo BiH nije našlo nijedan dokaz kojim bi potkrijepilo tvrdnje o navodnim ratnim zločinima počinjenim u Tešnju u toku agresije na BiH, te da je zbog toga i obustavljena istraga protiv njega.

- Utrkivali su se razni karakteri ko će više ružnih i nečasnih epiteta izreći o meni, o braniteljima i o karakteru naše borbe za slobodu. Smjenjivali su se događaji jedan za drugim. 2005. godine podnesena je prijava protiv mene za navodne ratne zločine u Tešnju. Utrkivali su se razni galijaševići, sinanovići, sejdići, ahmići, alići, kapetanovići, miloševići, berbići..., ko će veću gadost plasirati na raznim medijskim pokroviteljima gebelsovske propagande o meni i mojoj ratnoj prošlosti, a protiv BiH - istakao je Mehmedović.

Posebno je naglasio kako sada, nakon što je sve okončano, može reči da njegova prošlost, na koju je izuzetno ponosan, nije ničim ukaljana.

Podsjetio je i kako se sa njim povezivao i pronalazak granata u Kaloševiću i na lokalitetu Crni Vrh, kako su preoravani različiti lokaliteti u Tešnju, kako su se pojavljivali različiti video klipovi, a sve s ciljem kako bi se isfabrikovali dokazi protiv njega, ali i protiv karaktera odbrane Tešnja i BiH. Čak su, kako je napomenuo, pojedinci plaćani kako bi lažno svjedočili protiv njega.

- Danas zaboravljani direktor SIPA-e Goran Zubac uživa političku zaštitu svog pokrovitelja Milorada Dodika. Mario Kapetanović, Dženana Omerhodžić, Faruk Berbić, Dalibor Milošević, Čerkez, Blažić i drugi dobili su unapređenja, značke, činove..., na osnovu tog slučaja. Da li se radi o profesionalizmu ili o zloupotrebi ovlaštenja odlučit će sud - izjavio je Mehmedović.

Nakon svega, dodao je Mehmedović, potrebno je imati u vidu nekoliko stvari, a najvažnije je da je odbrana BiH na području Tešnja bila časna i poštena i imala je stratešku važnost za cijelu zemlju. Memorandum SANU 2, koji ima za cilj promijeniti sliku rata u BiH neće uspjeti.

- Moram priznati da sam bio iznenađen žestinom unutrašnje podrške iz Tešnja, grupne i pojedinačne, ovakvim nastojanjima, onih koji pokušavaju da mijenjaju istinu o karakteru rata u BiH i koji pokušavaju da ruše stubove odbrane BiH. Priznajem i to da sam očekivao upravi obrnuto, odnosno da sam očekivao žestok otpor lokalne sredine spram ovih pokušaja. Ipak, velika podrška Bosanaca i Hercegovaca, istinskih patriota BiH nije izostala - dodao je Mehmedović.

Ovo je pobjeda institucija BiH, a politički centri moći su institucionalno pobijeđeni i onemogućeni u svojim nastojanjima da promijene sliku o odbrani BiH, istakao je Mehmedović. Dodao je i kako bi svi oni koji su zloupitrijebeili svoje ovlasti u ovom slučaju trebali i odgovarati pred zakonom, a da li će on pokrenuti tužbe protiv nekih osoba odlučit će nakon konsultacija sa svojim advokatom.

Inače, njegov advokat Nermin Vila, koji se također obratio medijima, je istakao kako je Mehmedović, u trenutku kada uhapšen 2013. godine, krenuo da da izjavu u svojstvu svjedoka. Tada se dogodila rijetka situacija, kako je kazao Vila, da policija uhapsi nekoga bez naloga Tužilaštva, a Mehmedović je od svjedoka postao osumnjičeni.

- Onog momenta kad je Šemsudin Mehmedović dobio zakonit postupak, na kojem je insistirao svo vrijeme, on je taj postupak i okončao. Na kraju se cijela inkriminacija protiv njega svela na to da je nekog mrko pogledao i da se u jednoj zgradi, na hodniku, ramenom očešao o nekoga. On je u toku istrage odgovorio na svaku tvrdnju koja mu je predočena, a koja se ticala te regije - kazao je Vila.

Napomenuo je kako je Mehmedović u toku cijelog procesa istrajavao na tome da se u ovom slulaju ne radi samo o njmu lično, nego i o karakteru odbrane Tešnja i cijele BiH.

 

Šemsudin Mehmedović press 04.09.2018.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.