open-navfaktor-logo
search
Umro u Srbiji
Obustavljen postupak protiv Marka Kovača, optuženog za rušenje Aladža džamije
Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je zbog smrti obustavljen postupak protiv Marka Kovača, koji je bio optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče tokom 1992. i 1993. godine.
31.01.2022. u 12:34
get url
text

VEZANI TEKST - Naredio i rušenje Aladža džamije: U Srbiji umro Marko Kovač, optužen za stravične ratne zločine u Foči

Kovač, koji je bio nastanjen u Kragujevcu (Srbija), se prema ranijem saopćenju Tužilaštva, teretio da je 1992. i 1993. godine, obavljajući dužnost komandanta Taktičke grupe Foča u okviru Vojske Republike Srpske (VRS), sudjelovao u progonu civilnog stanovništva na način da je planirao, naredio, podstrekavao, pomagao u planiranju i pripremanju zločina, te da kao nadređena osoba nije preduzeo mjere da spriječi zločine i kazni počinioce.

- U okviru progona je počinjeno nezakonito zatvaranje više stotina civila u zatvoreničke centre u Kazneno-popravnom domu (KPD) Foča, Srednjoškolskom centru i u Sportskoj dvorani "Partizan", mučenje, prisilno preseljenje i deportacija stanovništva, ubistva i prisilni nestanak više od 190 osoba, silovanja i druga nečovječna djela slične prirode, kao i paljenje i uništavanje kuća, imovine te kulturno-historijskih i vjerskih objekata - saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Kada je Kovač zaprimio optužnicu, u Sudu BiH je novembru 2020. bilo zakazano ročište za izjašnjene o krivnji na kojem se optuženi nije pojavio niti je opravdao svoje odsustvo, nakon čega je za njim raspisana međunarodna potjernica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.