Fahrudin Solak, direktor FUCZ, na početku konferencije je naglasio da se set novih mjera i naredbi najviše odnosi na trgovine i odvijanje javnog saobraćaja. Jedna od naredbi je osiguranje trijažnih punktova sa sanitarnim upitnicima prije ulaska u zdravstvene i socijalne ustanove.

Potom, obustavlja se javni prijevoz u FBiH, koji uključuje linijski, vanlinijski i željeznički prijevoz putnika, uz izuzetak registriranih taksi prijevoznika, kod kojih se uvodi obavezno provođenje mjera zaštite, koje podrazumijevaju nošenje maski, rukavica, naočala i dezinfekciju vozila nakon svake vožnje. Ova naredba se odnosi na prijevoz putnika, dok će se prijevoz roba nastaviti odvijati nesmetano.

Nadalje, obustavlja se rad trgovačkih radnji u FBiH, a ova naredba se ne odnosi na sljedeće: prodavnice prehrambenim artiklima, higijenskim artiklima, ribarnice, apoteke, prodavnice veterinarskih i medicinskih proizvoda, benzinske pumpe, poljoprivredne apoteke, kioske, pekare, hemijske čistionice, prodavnice za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, dječje opreme, hrane za životinje, prodavnice građevinsko, vodo i elektro materijala, supermarkete i veledrogerije.

Također se obustavlja rad pijaca, osim otvorenih pijačnih prostora uz osiguranje protoka kupaca uz distancu od 1,5 metar, te poštivanje svih ostalih mjera. Federalni štab civilne zaštite također je naredio stavljanje pod zdravstveni nadzor i izolaciju za vrijeme trajanje pritvora i zatvora.

Prema riječima Anisa Ajdinovića, direktora FUIP-a, preko teritorije RS-a sa mjestom prebivališta u FBiH je ušla 771 osoba, a preko Brčko Distrikta 60 osoba. Ovi podaci se dostavljaju kantonalnim MUP-ovima radi kontrole izolacije osoba.

U FBiH, kako je rekao Ajdinović, do sada je registrovano oko 50 osoba koje nisu poštovale mjere izolacije i njima su izrečene novčane kazne.