Obustava saobraćaja (osim za vozila Hitne pomoći, policije, vatrogasne službe, vozila Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, vozila na redovnom održavanju cesta i slično) bit će periodična i to u vremenu od 9 do 12:15 sati i od 13:15 do 15 sati.

Nakon termina totalne obustave promet će se nastaviti odvijati naizmjenično, propuštanjem vozila jednom prometnom trakom, uz reguliranje prometa semaforima. Obustave na navedenom dijelu nisu planirane nedjeljom i praznicima, saopćeno je iz Autocesta Federacije BiH.

Za vrijeme totalne obustave učesnici u saobraćaju mogu koristiti alternativne pravce:

M-6: dionica 003 Tasovčići - Masline koja se nastavlja na M-17.3: dionica 001 Buna - Masline

M-6: Tasovčići - Trebižat koja se nastavlja na R-425a: Trebižat - Tromeđa koja se nastavlja na M-17.4: Tromeđa - Mostar

M-6: Tasovčići - Domanovići koja se nastavlja na lokalnu cestu: Domanovići-Buna koja se nastavlja M- 17.3: Buna spoj s M-17.

Obustava saobraćaja na spomenutoj dionici nužna je zbog izvođenja radova na izgradnji pristupne ceste s M17 na čvoru Počitelj, u okviru izgradnje autoceste na Koridoru Vc na poddionici Počitelj - Zvirovići.

Predmetna pristupna cesta jednim je dijelom položena na liticu koja prolazi iznad postojeće magistralne ceste M-17 na način da je horizontalna udaljenost vrlo mala uz znatnu visinsku razliku.

Zbog navedenog, na tom dijelu ceste nije moguće izvoditi radove na iskopima bez ugrožavanja sigurnosti odvijanja prometa na magistralnoj cesti M17, a zbog visokog rizika od pada kamenog materijala s mjesta izvođenja radova i nemogućnosti izgradnje bilo kakvih fizičkih barijera zbog specifičnosti same lokacije.

Autoceste FBiH detaljnom analizom prometnog opterećenja kroz određene periode dana utvrdile su termine zatvaranja ceste na način da se omogući nesmetan saobraćaj kada su vršni sati te su na taj način minimizirani negativni efekti istoga.

Iz Autocesta FBiH navode kako će se pratiti stvarno stanje saobraćaja te će se po potrebi korigirati i prilagođavati periodi zatvaranja magistralne ceste M17 kako sigurnost prometa ne bi bila ugrožena.