open-navfaktor-logo
search
Mjere
Obustava nastave u školama i fakultetima Posavskog kantona
Krizni štab Ministarstva zdravstva i socijalne politike Posavskog kantona u četvrtak je donio naredbu kojom se nalaže obustava nastave u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području tog kantona u trajanju od 15 dana, odnosno od 13. do 28. marta.
12.03.2020. u 15:37
get url
text

Sukladno procjeni epidemiološke situacije, iz štaba je istaknuto kako se na području Posavskog kantona mogu održavati kulturni, zabavni i sportski događaji uz prisustvo najviše 100 osoba, uz obavezu organizatora da osigura mjere zaštite za sudionike skupa.

Prema donesenoj naredbi, na području Posavskog kantona ograničava se istovremen boravak u ugostiteljskim objektima, restoranima i hotelima na maksimalni broj od 50 osoba te se nalaže obustava održavanja sportskih treninga za djecu u trajanju od narednih 15 dana.

Također, do daljnjeg se nalaže i provođenje pojačanog epidemiološkog nadzora u dječijim vrtićima i ustanovama za socijalnu zaštitu za djecu, mlade i stare, kao i u kazneno-popravnim ustanovama. Stanovnicima se preporučuje da se strogo pridržavaju svih preporuka kriznih štabova FBiH i Posavskog kantona te kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.

- Svim osobama u Posavskom kantonu ukoliko bude izrečena mjera radi sprečavanja širenja novog koronavirusa (COVID -19), sukladno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, od Kantonalnog ministra zdravstva, Federalne granične sanitarne inspekcije, odnosno kantonalne sanitarne inspekcije, nalaže se striktno pridržavanje naloženih mjera u predviđenom trajanju pod prijetnjom prekršajne i krivične odgovornosti. Službenim osobama koje su izdale rješenje o provođenju navedenih mjera nalaže se kontinuirana kontrola naređenih mjera odnosno kontrola izdanih rješenja o naloženim mjerama - stoji u saopćenju.

Iz štaba su preporučili i da se ne putuje izvan BiH te da se ne putuje nikako u područja gdje je potvrđen koronavirus. Pozvali su sve građane kantona koji žive ili rade u zemljama pogođenim novim koronavirusom (COVID-19) da ne dolaze bez veće potrebe u ovaj kanton zbog povećanja rizika od unošenja novog koronavirusa (COVID -19), a što bi, kako su istaknuli, dodatno moglo rezultirati pogoršanju epidemiološke situacije na prostoru kantona, Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.

Krizni štab Posavskog kantona naglasio je kako je potrebno pridržavati se i prethodno izrečenih mjera o obustavi posjete pacijentima u Kantonalnoj bolnici, kao i posjeta u domovima za stare i nemoćne na području kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.