open-navfaktor-logo
search
Dogs Trust
Obuka za unapređenje dobrobiti i udomljivosti pasa u bh. skloništima
Projekat integriranog lokalnog razvoja (ILDP), koji predstavlja zajednički projekat Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, i Dogs Trust u BiH, podržali su inicijativu državnog Ureda za veterinarstvo da osigura viši nivo dobrobiti životinja u skloništima u BiH kroz obuku koja za cilj ima i da poveća udomljivost pasa koji u njima borave.
23.12.2021. u 14:35
get url
text
Dogs Trust
Dogs Trust

Dvodnevnu obuku namijenjenu radnicima i veterinarima u skloništima, te veterinarskim inspektorima na lokaciji Dogs Trust Škole za pse i uz asistenciju Dogs Trust trenera za obuku pasa, održala dr. vet. med. Dunja Kovač, bihejviorista, stručnjak za procjenu stepena socijalizacije pasa i sprovođenje bihejvioralne modifikacije.

Potreba za ovom obukom je samo jedan od aspekata u kojem je u skloništima u BiH potrebno unapređenje, a proizašla je iz ekspertnog izvještaja o stanju u skloništima u BiH.

{$galerijaFotografija}

Kako ističe dr. Kovač, rad sa psima u uvjetima skloništa se umnogome razlikuje od rada sa vlasničkim psima, prvenstveno zbog toga što su psi koji dospiju u sklonište često nepoznate istorije i psihofizičkog statusa.

- Kao što pri prijemu psa u sklonište procjenjujemo njegovo fizičko zdravlje i radimo zdravstvene analize, tako isto radimo i procjenu njegovog psihičkog stanja kroz standardizovane testove bihejvioralne procjene - rekla je dr. Kovač i pojasnila da ova procjena na prvom mjestu treba da osigura mentalnu dobrobit životinje u uvjetima skloništa tako što će se sa životinjom postupati u skladu sa procjenom njenog temperamenta i karaktera. Drugo, ova procjena povećava šansu za udomljavanje kroz pronalaženje idealnog doma na osnovu poklapanja sa temperamentom i karakterom udomitelja. Upravo ovakvu metodu udomljavanja u svom fostering programu koristi Dogs Trust, s razlikom da psi koji pronađu dom u okviru ove Dogs Trust šeme ne dolaze iz skloništa.

- Dodatak ovakvoj vrsti procjene su svakako programi bihejvioralne modifikacije koji dolaze u sklopu ove obuke, a koji omogućavaju zaposlenima u skloništu da do udomljenja, ako se procijeni da je sa psom potreban dodatni rad, postupaju tako da uočene probleme u ponašanju svedu na minimum što omogućava bolju kontrolu i rukovanje sa životinjom i poslije udomljenja - kaže dr. Kovač.

Ona naglašava da je svaki pas u skloništu obavezan da prođe ovu bihejvioralnu procjenu kako bi se proglasio podobnim da bude sigurno i uspješno udomljen.

Dr. Kovač naglašava da je ova procjena dvokratna, te da se nakon 24 sata boravka u skloništu, a tek poslije druge bihejvioralne procjene pas dobija potvrdu da je spreman za udomljenje i transport.

Kroz teoretski dio obuke obrađeni su osnovni principi dobrobiti životinja govor tijela psa, komunikacija između čovjeka i psa, utjecaj straha i anksioznosti psa na njegovo ponašanje. Dok je praktični dio prije kojeg su se učesnici kroz prezentaciju upoznali i sa radom Dogs Trust škole za pse, bio posvećen pitanjima osnovne socijalizacije psa i korištenja pozitivne motivacije u tom procesu, te komponentama i postavkama bihejvioralne procjene pasa.

Učesnici su praktičnom dijelu imali priliku da svoje stečeno znanje testiraju uz nadzor stručnjaka, dok je na kraju obuke upriličena diskusija o praktičnom dijelu i test znanja.

Unapređenje dobrobiti pasa u skloništima osigurava bolju provedbu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH i drugih relevantnih legislativa i podzakonskih akata, te time doprinosi efikasnijem, humanom i trajnom rješavanju problema pasa lutalica.

- Ured za veterinarstvo BiH se zalaže da se Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH provede sistemski i dosljedno, jer je to jedini način da se problem pasa lutalica riješi trajno - rekla nam je inspektorica za dobrobit životinja, Inga Dujmović.

Ona je naglasila da je udomljavanje pasa u registriranim skloništima sa kvalitetnim standardnim procedurama koje osiguravaju dobrobit životinja, te udomljavanje u adekvatan dom, jedan od jako važnih, trajnih elemenata ovog sistemskog rješenja, pa je podizanje kapaciteta osoblja skloništa zato toliko bitna.

- Ovim putem se zahvaljujem na projektu integriranog lokalnog razvoja (ILDP), koji predstavlja zajednički projekat Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, i Dogs Trust u BiH, za podršku ovoj inicijativi i kontinuiranoj saradnji - istakla je Dujmović.

Fondacija Dogs Trust u BiH već gotovo 10 kroz svoje programe dobrovoljno, ali značajno i direktno pomaže zakonskom i humanom rješenju problema pasa lutalica.

Zadovoljstvo nam je što smo domaćini, a dijelom i učesnici ovako značajne obuke i pozdravljamo inicijativu Ureda i podršku ILDP-a, posebno jer i mi u svojoj Školi za pse educiramo vlasnike da svoje ljubimce obuče po principu pozitivne motivacije, a u našem Programu fostering udomljavanja koristimo metodu "mečiranja" koja omogućava da se pronađe idealan spoj vlasnika i psa kojeg udomljava.

Vaš-pas.jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.