open-navfaktor-logo
search
Apelacije Ustavnom sudu
Obuća o neistinama Uzunovića: Nedopustiv politički pritisak na sudsku vlast u BiH
Konstituirajuća sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, odnosno izbor predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg, mogao bi rezultirati upućivanjem apelacije Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti postupka, najavio je premijer Mirnes Bašić.
22.11.2022. u 18:38
get url
text

Nešto slično već se desilo u Bosansko-podrinjskom kantonu, gdje je premijerka Aida Obuća podnijela Ustavnom sudu FBiH zahtjev za ocjenu ustavnosti odluka koje su donesene na konstituirajućoj sjednici Skupštine BPK, a tiču se izbora predsjedavajućeg Skupštine i njegovog zamjenika iz reda srpskog naroda.

VEZANI TEKST - Turbulentno u Skupštini ZDK: Zatražena policijska zaštita, premijer najavljuje apelaciju

Na pokretanje postupka pred Ustavnim sudom FBiH, vezano za konstituiranje vlasti u ZDK, potpredsjednik Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, Kenan Uzunović, rekao je da će sve zavšiti kao u slučaju BPK.

- Mislim da će biti isti rezultat kao i u Goraždu. Očekujemo da se Ustavni sud FBiH proglasi nenadležnim, upravo onako kako je bilo u Goraždu - rekao je Uzunović.

Premijerka BPK Aida Obuća kaže da je dužna reagirati na neistine plasirane od strane potpredsjednika političkog subjekta BHIKF Kenana Uzunovića.

- Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine je u procesu razmatranja zahtjeva za ocjenu ustavnosti odluka u BPK Goražde i još uvijek nije donio nikakvu odluku. Izražavam zabrinutost lažnim navodima i preiudiciranjem odluka najvišeg sudskog organa u FBiH koje je plasirao u javnost gospodin Uzunović tvrdivši da "očekujemo da se Ustavni sud FBiH proglasi nenadležnim, upravo onako kako je bilo u Goraždu" - istakla je Obuća za Faktor.

VEZANI TEKST - Premijerka BPK podnijela apelaciju Ustavnom sudu zbog konstituirajuće sjednice Skupštine

Nedopustiv je, ističe Obuća, politički ili bilo koji drugi pritisak na sudsku vlast u Bosni i Hercegovini.

- Svaka intervencija, imputacija ili lažno najavljivanje njegovih odluka predstavlja u svojoj suštini podrivanje državnih institucija i narušavanja suvereniteta Bosne i Hercegovine. Ipak, ističem nadu da je riječ o pokušaju populističkog prikaza nedodirljivost, a ne o prethodnom navedenom podrivanju vladavine prava - navela je premijerka BPK Goražde, koja je na listi SDA izabrana za zastupnicu u Skupštini SBK Goražde.

Kao i SDA BPK Goražde, zaključila je Obuća, vjerujem da će naše kolege u SDA Zenica zaustaviti bilo koji pokušaj političkog nasilja i narušavanja demokratije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.