Obrazovne institucije traže policijsku zaštitu Kampusa Sjevernog logora

objavljeno: 16.01.2018. u 17:44

Predstavnici obrazovnih institucija sa sjedištem u Univerzitetskom sportsko - rekreativnom centru "Midhat Hujdur Hujka" na današnjem sastanku su izrazili zabrinutost zbog sve češćih ataka na objekte u krugu Kampusa Sjevernog logora.

U fokus razgovora je bila sigurnost i zaštita studenata, učenika, službenih prostorija i druge imovne koja se nalazi u Kampusu.

Izrazili su zabrinutost zbog činjenice da istražni organi MUP-a HNK-a, u proteklih nekoliko godina, nisu pronašli počinitelje, niti otkrili motive kaznenih dijela na prostoru Kampusa. Podsjetili su na pojedinačne slučajeve paljenja tri zgrade Univerziteta i pokušaj paljenja Univerzitetske biblioteke, što se smatra krajnje necivilizacijskim i neprimjerenim činom.

Učesnici sastanka saglasili su se da od nadležnih organa MUP-a HNK-a zatraže što dosljedniju zaštitu cijelog Kampusa, u kojem dnevno, po raznim osnovama, boravi nekoliko hiljada ljudi, na način adekvatnog video i policijskog fizičkog nadzora.

Zatražili su što hitnije izmještanje Kampusu neprimjerenih i nepripadajućih aktivnosti i pojedinaca, te dosljednu građevinsku zaštitu razrušenih i napuštenih objekata, saopćeno je.

Sastanak, kojem su prisustvovali rektor Univerziteta Džemal Bijedić“ prof. dr. Sead Pašić, direktor Srednje medicinske škole Alija Muhibić, direktor Osnovne Škole "Zalik" mr. Džemal Juklo, direktor Karađoz-begove medrese Aid Tulek, glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić, imam džamije u Sjevernom logoru Šefik ef. Čavčić i Salem Marić predsjednik Gradskog Odbora SDA Mostar inicirao je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.