open-navfaktor-logo
search
UG Pragma
Obrazovanje mladih o finansijama je neophodno
Udruženje mladih Pragma prepoznalo je značaj obrazovanja mladih o finansijama te je uz podršku općine Centar organizovalo radionice na temu finansijske pismenosti za mlade iz različitih srednjih škola sa područja općine Centar
02.10.2018. u 12:29
get url
text

Finansijsko znanje građana BiH generalno je na dosta niskom nivou, a posebno osjetljiva kategorija su mladi ljudi koji tek počinju koristiti usluge komercijalnih banaka i uključivati se u vođenje ličnog ili kućnog budžeta.

Mladi uglavnom nemaju osnovna znanja o proizvodima i uslugama banaka, nisu upoznati sa realnim troškovima života te im nedostaju vještine planiranja budžeta. S druge strane, u okviru formalnog obrazovanja nema organizovanog pristupa finansijskom obrazovanju.

Udruženje mladih Pragma prepoznalo je značaj obrazovanja mladih o finansijama te je uz podršku općine Centar organizovalo radionice na temu finansijske pismenosti za mlade iz različitih srednjih škola sa područja općine Centar.

- Sudeći prema ocjenama koje su nam dali učesnici, radionice na temu finansijske pismenosti su najbolje radionice koje smo ikada organizovali. Učesnici su imali puno pitanja, od onih bazičnih vezanih za korištenje proizvoda i usluga banaka do pitanja vezanih za kućni budžet. Vjerujemo da su učesnici naučili praktične stvari koje će im uskoro trebati u svakodnevnom životu - rekla je Sabina Hadžihalilović iz Udruženja Pragma.

Kako bi učenje o ovoj ozbiljnoj temi ipak bilo i zabavno, radionice su održane u Fonadaciji Zemlja prijateljstva i mira poznatoj po svojoj školi jahanja.

{$galerijaFotografija}

Učesnici su u pauzama imali priliku jahati konje što je ovu edukaciju učinilo nezaboravnim iskustvom.

Želja predstavnika Udruženja mladih Pragma je da edukacije o finansijskoj pismenosti u budućnosti prođe što veći broj mladih.

received_450207788836116 (1).jpeg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.