open-navfaktor-logo
search
Korisno je znati
Obratite pažnju: Ove navike ojačat će metabolizam
Metabolizam potiče od grčke riječi "metabolismo", što znači promjena. Predstavlja zbir svih hemijskih reakcija u tijelu i na kraju se odnosi na energetski balans.
02.06.2022. u 07:41
get url
text

Može se reći i da je skup ćelijskih mehanizama koji generiraju energiju iz hrane i okoline kako bi napajali svaku ćeliju u tijelu.

Kada nemate dobro metaboličko zdravlje, vaše ćelije, male "elektrane" koje proizvode energiju unutar ćelija koje se nazivaju mitohondrije ne mogu proizvoditi energiju koja im je potrebna kako bi pravilno funkcionirale, a onda se mogu pojaviti disfunkcije i bolesti.

Sve što možete uraditi kako biste poboljšali efikasnost i količinu vaših mitohondrija pomoći će vam i da budete metabolički zdravi.

Evo nekoliko savjeta:

Izgradite vitko mišićno tkivo

Jedan od najboljih načina za izgradnju mišića je trening otpora. Bilo bi najbolje odvojiti vrijeme za tri treninga snage sedmično. Joga također može povećati mišićnu masu.

Vježbanje

Sagorijevanje oko 3.000 kalorija sedmično kroz vježbanje je cilj za postizanje zdravog metabolizma. To je ekvivalent hodanju oko četiri kilometara dnevno. Ako je to previše možete raditi vježbe pet puta sedmično 30 minuta umjerenog intenziteta.

Jedite više vlakana

Studije pokazuju da ne unosimo dovoljnu količinu vlakana dnevno. Smjernice za prehranu preporučuju da žene unose najmanje 25 grama, a muškarci 38.

Jedite manje šećera

Trebali biste smanjiti unos šećera ako želite poboljšati metaboličko zdravlje. Višak šećera može dovesti do pada energije usred dana i anksioznosti.

Voda

Voda je od velike važnosti za naš organizam. Neunošenje adekvatnih količina može usporiti brzinu metabolizma tako što ne dozvoljava šećeru i masti da stignu do mišića gdje bi se inače metabolizirali, prenosi Real Simple.

Dobar san

Zdravlje i metabolizam u uskoj su vezi sa pravilnim rasporedom spavanja.

- Čak i jedna noć kratkog sna, ili samo odlazak u krevet u drugačije vrijeme od uobičajenog, može smanjiti osjetljivost na inzulin i doprinijeti većem hormonu stresa i skokovima glukoze sljedećeg dana - kaže dr. Means.

Zdravstveni stručnjaci generalno preporučuju odraslima da spavaju sedam do devet sati tokom noći.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.