open-navfaktor-logo
search
Obećano nije dovoljno
Obratili se Forti: Ugostitelji traže isplatu punih plaća, doprinosa, režija i troškova zakupa
Udruženje hotelijera i restoratera BiH zatražilo je da Vlada Kantona Sarajevo, umjesto uplate dijela minimalne plaće i doprinosa, ugostiteljima kojima je onemogućen rad zbog lockdowna isplati pune plaće za radnike, sve doprinose, režije i troškove zakupa.
26.03.2021. u 16:22
get url
text

U molbi upućenoj premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti podsjetili su da je 18. marta Vlada KS donijela zaključak kojim je na 15 dana zabranjen rad ugostiteljskim subjektima koji obavljaju djelatnost restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hranu.

Podsjetili su i na poruku da će Vlada KS i resorno ministarstvo "u narednih 30 dana pomoći svim privrednim subjektima kojima je zabranjen rad i onima kojima je onemogućen rad zbog lookdowna, kroz uplatu dijela minimalne neto plaće i doprinosa".

- Vaš prijedlog pomoći neće biti dovoljan, budući da se zabranom rada ugostiteljskim subjektima stvaraju veći troškovi nego visina pomoći koja će biti pružena, te će na taj način nastati nenadoknadiva materijalna šteta. Stoga, ovim putem Vam se obraćamo sa molbom da se u Vašoj saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo donese odluka kojom će se svim privrednim subjektima kojima je zabranjen i onemogućen rad pružiti pomoć u smislu isplate punog iznosa plaće i punog iznosa doprinosa na koje su radnici prijavljeni, kao i režijski troškovi privrednih subjekata, te troškovi zakupaca koji imaju zaključene ugovore o zakupu sa privrednim subjektima - saopćeno je iz Udruženja.

Upozorili su da će u protivnom nastati katastrofalne posljedice po privredu KS, a i BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.