open-navfaktor-logo
search
Okrugli sto
Oboljeli od multipla skleroze traže da budu uključeniji u donošenje odluka o liječenju
Udruženje osoba sa multipla sklerozom (MS) Kantona Sarajevo, u povodu obilježavanja Svjetskog dana ove bolesti, organizira okrugli sto pod nazivom "Terapijske opcije u tretmanu multiple skleroze".
30.05.2022. u 10:46
get url
text

Događaj će se održati u ponedjeljak, 30. maja 2022. sa početkom u 18.30 sati u Sarajevu, Hotel Bosmal Arjaan by Rotana, u ulici Milana Preloga 12.

Uvodničari će biti predsjednik Udruženja Gordan Muzurović i neurolozi, članovi Komisije za liječenje multiple skleroze pri Fondu solidarnosti: prof. dr. Enra Suljić, doc. dr. med. sci. Nataša Pejanović-Škobić i prof. dr. med. sci Aida Šehanović.

VEZANI TEKST - Muzurović: Za neke lijekove izdvajamo ogroman novac, a nisu efikasni

Također, očekuje se aktivno učešće predstavnika Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, uz prisustvo gostiju i članova Udruženja.

Na panelu govorit će se o dljedećim temama:

I pored situacije da je dugo iščekivana dostupnost i veliki izbor imunomodulatora za oboljele od MS-a postala realnost, nepovjerenje pacijenata prema bolesti i posljedično broj odustajanja kada im se konačno dodijeli, aktualan je problem.

U radu sa oboljelima došlo se do saznanja da se pacijenti ne osjećaju dovoljno obaviješteni i uključeni u svoje liječenje i žele veći udio u procesu donošenja odluka.

Partnerski odnos između zdravstvenih radnika i pacijenata, uz bolju međusobnu komunikaciju, pacijentu daje aktivnu ulogu u vlastitom liječenju čime se stvaraju bolji izgledi za poboljšanje zdravstvenih ishoda.

Pacijentu treba omogućiti pristup informacijama koje moraju biti tačne, relevantne i sveobuhvatne. Uz dobre komunikacijske vještine ljekar pri savjetovanju pacijenta treba koristiti najnovija saznanja medicine temeljene na dokazima (engl. evidence-based medicine). Praksa utemeljena na naučnim dokazima znači primjenu najboljeg, naučno utemeljenog dokaza u donošenju odluke o tretmanu i brizi za bolesnika.

Dolazak na ovaj događaj može se potvrditi na e-mail: [email protected], ili putem telefona 033/ 659 - 671.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.