open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Obnovljen postupak po tužbi bivšeg blagajnika BHANSA-e
Advokat Jasmir Muratović je naveo kako Pudar smatra da provedeni dokazi ukazuju na zaključak da je disciplinski postupak protiv njega proveden nezakonito
10.10.2018. u 21:08
get url
text

Pravni zastupnik Dejana Pudara, bivšeg blagajnika Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA), zatražio je u završnim riječima u obnovljenom postupku da Sud BiH usvoji njegovu tužbu protiv Agencije zbog nezakonitog otkaza i da mu se isplati naknada od plata.

Advokat Jasmir Muratović je naveo kako Pudar smatra da provedeni dokazi ukazuju na zaključak da je disciplinski postupak koji je protiv njega proveden nezakonito.

- Prvostepena disciplinska komisija nije izrekla sankciju, nego je u dokumentu samo navedeno: 'Predlaže se disciplinska kazna prestanak radnog odnosa'. Drugostepena komisija je potvrdila tu odluku u kojoj je na snazi samo izricanje, a da ona uopšte nije izrečena. To praktično znači da je tužitelj u disciplinskom postupku bio onemogućen da pobija odluke komisije - kaže Muratović.

Dodao je da tužitelj iz odluka komisije nije mogao znati o kakvoj povredi radne dužnosti se radi niti kakva mu je kazna izrečena.

Sud BiH je prvostepenom presudom 2017. odbio Pudarevu tužbu zbog otkaza koji je uslijedio nakon što je disciplinska komisija utvrdila nestanak novca iz kase BHANSA-e. Drugostepeno vijeće je odbilo Pudarevu žalbu, ali ju je uvažilo Revizijsko vijeće Suda BiH te se postupak vodi iznova.

Zastupnik BHANSA-e Boško Perić je zatražio da se tužba odbije jer nisu dokazani njeni navodi, iako nije spornim ocijenio da je u disciplinskom postupku bilo nekih grešaka, ali je Pudar, prema njegovim riječima, itekako bio svjestan svojih postupaka i radnji.

- U ovom slučaju Tužilaštvo i Državna agencija za istrage i zaštitu već par godina vode istragu, a sve kako bi se utvrdilo kakve su i kojoj su mjeri povrede radne dužnosti koje je počinio tužitelj - dodao je Perić.

Sud je prethodno odbio njegov prijedlog da se saslušaju svi svjedoci iz ranijeg postupka uz obrazloženje da nisu ispunjene zakonske pretpostavke.

Zastupnik BHANSA-e je predlagao ponovno pozivanje svjedoka zbog načela neposrednosti, dok je advokat Muratović rekao da ako se oni budu zvali da bi ponovili ono štu ranije rekli, da bi se radilo o odugovlačenju.

- Iskazi svjedoka o tome da li je tužitelj otuđio neki novac, napravio neku štetu, nisu predmet ove tužbe i postupka - kazao je Muratović.

Sud će odluku po Pudarevoj tužbi donijeti u zakonom predviđenom roku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.