open-navfaktor-logo
search
Simbol Sarajeva
Obnovio Skaka, otvorila Karić: Željeznička stanica Bistrik ponovo zasjala starim sjajem
Uz prisustvo velikog broja zvanica i građana u srijedu je u Sarajevu svečano otvorena obnovljena Zgrada željezničke stanice Bistrik, jedan od prepoznatljivih simbola grada Sarajeva i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.
06.04.2022. u 15:19
get url
text

{$galerijaFotografija}

Objekat velike historijske vrijednosti, široj javnosti posebno poznat po scenama iz kultnog filma Hajrudina Šibe Krvavca "Valter brani Sarajevo", od danas je multifunkcionalni prostor i ponovo će biti mjesto susreta građana Sarajeva.

Željezničku stanicu Bistrik, koja je rekonstruisana i adaptirana po izvornom obliku, svečano je otvorila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

- Nemoguće je danas stajati na ovom mjestu, a ne osjetiti posebnu emociju. Neki od vas su se kao djeca igrali na ovom mjestu, neki od nas slušali od roditelja najljepše priče o Bistričkoj stanici. Sretna sam što ovaj nacionalni spomenik sada biva obnovljeni svjedok vremenu koje je prošlo, ali i svjedok za sve one buduće generacije mladih ljudi koje dolaze - kazala je Karić.

Emotivni trenuci za željezničare

Današnja svečanost posebno je bila emotivna za uposlenike željeznice, što se jasno moglo vidjeti na licima onih koji su danas bili prisutni na svečanosti. Među njima i Sead Kustura, uposlenik Željeznica Federacije BiH, čiji je otac također bio željezničar i dežurao na Bistričkoj stanici.

- Mi željezničari željeli smo danas doći na ovu svečanost u našim željezničkim uniformama. Današnja svečanost ujedno nam vraća emocije na vremena kada smo mi željezničari ovdje dežurali. Ovdje iza mene nalazi se kancelarija otpravnika vozova, ona budi posebne emocije na trenutke kada se ovdje dežuralo. Ja kao dijete željezničara, koji je dežurao na ovoj uskoj pruzi, ovim činom sam ispunio i svoje životne želje - rekao je Kustura.

Podvukao je na kraju kako će obnova ove zgrade biti na dobrobit svih građana Sarajeva, ali ujedno i mjesto na kojem će se moći okupiti kao nekada davno. Restauracija zgrade iznosila je oko 2,9 miliona KM.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici različitih nivoa vlasti, bivši gradonačelnici Sarajeva, predstavnici pobratimljenih gradova i mnogobrojni građani.

Obnovljena Zgrada željezničke stanice podijeljena je u dva dijela, od kojih je jedan ugostiteljski prostor, dok je drugi dio muzejski, odnosno svojevrsna posveta Hajrudinu Šibi Krvavcu koji je filmom "Valter brani Sarajevo", iz 1972. godine ponajbolje predstavio ovu građevinu. Neke od ključnih scena snimljene su upravo na Bistričkoj stanici i oko nje. Scena koja je uvrštena u istoimenu seriju "Valter brani Sarajevo" snimljena je upravo na platou ispred stanice, u kojoj sarajevski ilegalac (Faruk Begoli) i kurir (Neda Arnerić) u razgovoru prvi put spominju ljubiteljima ovog filma dobro poznatu lozinku: "Vazduh trepti kao da nebo gori."

Tako Bistirčka stanica danas građanima i turistima nudi muzejsku postavku "Valter brani Sarajevo", koju je besplatno ustupio Filmski centar Sarajevo. Riječ je o postavci koja je urađena po ideji bivšeg direktora Filmskog centra Sarajevo i bh. režisera Jasmina Durakovića i postavljena u Muzeju "Valter brani Sarajevo", prvom filmskom muzeju na Balkanu, otvorenom 6. aprila 2019. godine. Muzejsku postavku čine rekviziti iz "Valtera", te likovi reditelja Hajrudina Šibe Krvavca i glavnih likova iz filma realistično urađenih u prirodnoj veličini i u kostimima iz filma.

Zgrada izgrađena 1906. godine

Zgrada željezničke stanice Bistrik u Sarajevu, sa svojim naglašenim kosim krovovima i bogato obrađenim drvenim strehama, predstavlja tipičan primjer "alpskog ili romantičarskog stila" arhitekture austrougarskog perioda. Sa platoa ispred zgrade željezničke stanice pruža se široki pogled na grad.

Zgrada stanice na Bistriku izgrađena je 1906. godine, kada je završena i gradnja Istočne pruge, od Sarajeva do Uvca. Projekat za ovu zgradu je izradilo Tehničko odjeljenje Bosanskohercegovčkih državnih željeznica. Ukidanjem Istočne pruge 1973. godine, stanična zgrada Bistrik je u potpunosti izgubila svoj osnovni značaj.

VEZANI TEKST - Grad Sarajevo vraća Bistričku stanicu građanima

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj u julu 2006. godine donijela je, na podnesenu peticiju Elše Turkušić, donijela odluku da se Zgrada željezničke stanice Bistrik u Sarajevu proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je u junu 2019. godine, na prijedlog tadašnjeg gradonačelnika Abdulaha Skake, jednoglasno usvojilo odluku kojom se omogućava rješavanje svih imovinsko-pravnih odnosa neophodnih za obnovu nacionalnog spomenika Željeznička stanica Bistrik. Obnova je počela u oktobru 2020. da bi danas, manje od dvije godine kasnije, ponovo zasjala u punom sjaju.

Bistrička stanica - 6. 4. 2022.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.