Ugovor su potpisali Medžlis Islamske zajednice Trebinje i izvođač radova DZG Građevinar Fajić iz Mostara.

Ugovor je u prisustvu glavnog imama hafiza Sadika ef. Fazlagića ispred medžlisa Trebinje potpisao predsjednik Izvršnog odbora Miralem Hadžimahović, a ispred izvođača radova Ekrem Maksumić.

Tom prilikom mostarski muftija Salem ef. Dedović istakao je da je današnje potpisivanje ugovora i skori početak radova na obnovi džamije u Kotezima od izuzetnog značaja za Muftijstvo mostarsko imajući u vidu njenu kulturno-historijsku vrijednost.

Istakao je da je džamija u Kotezima kroz historiju bila i simbol suživota s obzirom na to da su članovi tri religijske zajednice naseljavali ovo mjesto i njegovali lijepe komšijske relacije. Druge dvije bogomolje u Kotezima ranije su obnovljene, saopćeno je iz Muftijstva mostarskog.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je 2003. godine proglasila graditeljsku cjelinu - džamija u Kotezima (džamija Muje Kotezlije), na području Općine Trebinje, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Džamija Muje Kotezlije je jedna od najstarijih džamija u Hercegovini.

Džamija je stradala 1942. godine, kada je sa nje skinut krov, a tada je srušena i mektebska zgrada u kojoj se nalazio i stan za muallima.