open-navfaktor-logo
search
Vrijeme u BiH
Oblačno, kiša, olujni udari vjetra: Glavobolje i promjene raspoloženja za meteoropate
Tmurno vrijeme će loše djelovati na većinu populacije
03.11.2019. u 09:15
get url
text
Vrijeme, kiša
FOTO: Faktor

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme. U poslijepodnevnim satima više sunčanog vremena je moguće na sjeveru zemlje. Jača kiša u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne gdje se prognozira između 30 i 60 litara padavina po metru kvadratnom, u Hercegovini lokalno i do 80 litara. Od večernjih sati i tokom noći na ponedjeljak lokalno su izgledni i olujni udari juga brzine od 70 do 85 km/h. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 22°C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Biometeorološka prognoza danas je relativno nepovoljna. Tmurno vrijeme će loše djelovati na većinu populacije. Povećana naoblaka i padavine, uz mjestimično jaču južinu, uzrokovaće kod meteoropata reakcije poput glavobolje, promjene raspoloženja i nesanice. Opšta slika će, usljed izraženije nestabilnosti, biti lošija u Hercegovini.

Zbog obilnih padavina i jakih udara vjetra izdato je narandžasto upozorenje.

Sutra u većem dijelu Bosne oblačnije prijepodne sa prolaznom kišom, a u drugoj polovini dana smanjenje oblačnosti. Pretežno oblačno vrijeme bi se zadržalo u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne gdje se jača kiša prognozira u jutarnjim satima. Vjetar umjerene jačine južnog smjera, povremeno sa jačim udarima brzine 40 do 55 km/h. Olujni udari juga su mogući u ranim jutarnjim satima brzine 65 do 75 km/h. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C.

U utorak u Bosni i Hercegovini se prognozira oblačno i vjetrovito vrijeme sa kišom i pljuskovima. Obilnija kiša se očekuje u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne. Vjetar umjeren i jak južnog smjera, sa udarima od 45 do 65 km/h. Lokalno olujni udari vjetra i do 75 km/h.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.