open-navfaktor-logo
search
Štite prava građana
Objavljeno ko su dobitnici Nobelove nagrade za mir
Aktivist za ljudska prava Ales Bialiatski iz Bjelorusije, organizacija "Memorijal" iz Rusije i ukrajinski Centar za građanske slobode dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir.
07.10.2022. u 12:47
get url
text

Norveški Nobelov komitet nagradio je laureate za njihov izuzetan napor da dokumentuju ratne zločine, kršenje ljudskih prava i zloupotrebu položaja.

- Laureati Nobelove nagrade za mir predstavljaju civilno društvo u svojim matičnim zemljama. Oni već dugi niz godina promovišu pravo na kritiku vlasti i zaštitu osnovnih prava građana - saopćio je Nobelov komitet Nobelove nagrade za mir, čije je sjedište u Oslu.

Prošlogodišnju Nobelovu nagradu za mir dobili su novinari Maria Ressa i Dmitry Muratov za njihovu hrabru borbu za slobodu izražavanja na Filipinima i u Rusiji.

Prethodne godine ta nagrada je dodijeljen Svjetskom programu Ujedinjenih nacija za hranu za napore u borbi protiv gladi.

Među ranijim dobitnicima nagrade su i bivši američki predsjednici Jimmy Carter (2002) i Barack Obama (2009), kao i pakistanska aktivistica Malala Yousafzai (2014), EU (2012), UN i njen tadašnji generalni sekretar Kofi Annan (2001).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.