open-navfaktor-logo
search
Bubice u vozilima
Objavljeni presretnuti razgovori dilera iz akcije Tebra: "Pao mi čovjek sa 124 kile, šta ćemo sad?"
USKOK je jučer podigao optužnicu protiv 20 osoba uhapšenih lani u akciji kodnog naziva Tebra.
03.07.2020. u 20:17
get url
text

Grupu predvođenu Tomislavom Sabljom (38), Tomislavom Sučićem (36) i Đorđem Vuletićem (58) USKOK tereti da su u sastavu zločinačkog udruženja od 2016. do 2019. godine počinili niz teških krivičnih djela, počevši od krijumčarenja droge, preko zapaljenja auta, do poticanja na teško povređivanje i protupravne naplate.

Sablju i Sučića USKOK je optužio da su uz pomoć još sedam suoptuženih osoba prokrijumčarili u Hrvatsku najmanje 15,7 tona marihuane te 1,3 kilograma kokaina.

Terete se da su marihuanu kupovali od ilegalnih proizvođača i krijumčara u Albaniji i Crnoj Gori te organizirali njeno dopremanje u Bosnu i Hercegovinu, gdje je drogu, u okviru dogovorenog plana, preuzimao suoptuženi Zdravko Bilić i skladištio ju u blizini Ljubuškog.

Bilić je potom, prema optužbi, za prevoz droge preko granice iz BiH u Hrvatsku angažovao sada optuženu službenicu granične policije Antonelu Govorko, koja je dobro poznavala sistem kontrole i nadzora državne granice i načine kako ih izbjeći.

Ona je s Bilićem, prema uputama Sablje i Sučića, lično odvozila marihuanu do kupaca u Dugopolje ili ju je predavala “kuririma” u Vrgorcu, koji su je dalje prevozili u putničkim i teretnim vozilima na područje Zagreba i Kupinca. Drogu su zatim prodavali i drugim preprodavačima, piše Jutarnji.

Policija je u nekoliko navrata presrela i zaplijenila pojedine pošiljke, što krijumčarima nije bila prepreka da nastave s ilegalnim poslom. Spomenuti organizatori i njihovi glavni pomagači tako su prokrijumčarili najmanje 15,7 tona "trave" te ilegalno zaradili najmanje 84,6 milijuna kuna, tvrdi USKOK, koji je u optužnici predložio da im se oduzme protupravno stečena imovinska korist.

Na početku istrage, prije godinu, nekima od njih blokirana je značajna imovina, prije svega nekretnine vrijedne milione kuna. Budući da su dvojica okrivljenika stanove i druge nekretnine kupovali na ime sebi bliske osobe, za njih je predloženo tzv. prošireno oduzimanje imovinske koristi.

Naplata

Drugi dio optužnice odnosi se na zapaljenje najmanje četiri privatna automobila u Zagrebu, naprimjer "golfa" tadašnjeg direktora sigurnosti Dinama Krešimira Antolića, te na pripremanje napada na bivšeg predsjednika Uprave GNK Dinama Igora Kodžomana, kao i protupravnu naplatu duga od jedne osobe. U ovom dijelu, uz Sablju i Sučića, USKOK je kao organizatora zločinačkog udruženja označio i nekadašnjeg policajca Đorđa Vuletića Đoku.

Za glavne organizatore i još trojicu suoptuženika USKOK je predložio produženje pritvora.

Posebna zanimljivost ovoga slučaja jest, što su policija i USKOK, provodeći tzv. posebne mjere tajnog praćenja i prisluškivanja osumnjičenih osoba, prvi put, barem koliko je poznato, ubacili prislušne uređaje u automobile nadziranih osoba. Tako su snimali razgovore glavnih osumnjičenih koji su očito bili uvjereni da vode razgovore u sigurnim uvjetima.

Snimali ih

Prema dostupnim informacijama, istražitelji su “bube” ubacili u automobil Tomislava Sablje, "mercedes S AMG" čeških registarskih oznaka, u "BMW 740d", također češke registracije, kojim se koristio Tomislav Sučić, kao i u "mercedes E 200" zagrebačkih oznaka kojim se koristio Đorđe Vuletić.

Tako su snimljeni njihovi razgovori u kojima, primjerice, rezimiraju nabave marihuane za prethodna razdoblja, govore jedan drugome koliko su kojoj osobi prodali marihuane i po kojoj cijeni, razgovarali su o tome koliko plaćaju suradnicima za pojedine usluge i slično.

Između ostalog je snimljeno kako Sabljo u svom "mercedesu" 15. augusta 2018. jednom suoptuženom govori kako su on i Sučić računali da su prethodne godine “prevezli 15 do 18 tona, bliže 18 tona marihuane”.

“Šta sad”

Ulovljeni su i razgovori u kojima Sabljo i Sučić govore o podjeli troškova i dobiti te također pričaju o tome kako suoptuženima Zdravku Biliću i graničnoj policajki Antoneli Govorko plaćaju 150 eura po kilogramu prošvercane "trave" iz BiH u Hrvatsku.

Posebno su bili zanimljivi snimljeni razgovori nakon pojedinih zapljena droge iz kojih se može zaključiti da se radilo o njihovoj “robi”.

Tako je Sučić, nakon zapljene više od 120 kilograma marihuane kod "njegovog čovjeka" u Kupincu, jednom suoptuženom u svom BMW-u rekao: "Pao mi je čovjek sa 124 kile u Zdenčini. Čovjek ima 58 godina i vjerovatno su komšije prijavile onaj dan kad je bio kamion, a to je došla nova roba, skuplja". Drogu je, kako su ustanovili istražitelji, u kamionu MAN s područja Vrgorca dovezao Toni Bilić, brat Zdravka Bilića.

- Šta ćemo sad, Isuse - obratio se, kako je zabilježeno, Toni Bilić svome bratu nakon ove zapljene. Brat ga je smirivao i rekao mu da uhapšeni nije nikoga spomenuo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.