open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Objavljeni detalji tri afere koje povezuje bivši zagrebački gradonačelnik Milan Bandić
Uskok se oglasio saopćenjem nakon što je jučer s policijom u Zagrebu provedena akcija privođenja više osoba koje se tereti za različite kriminalne radnje koje su grupirane u tri afere s bivšim gradonačelnikom Zagreba kao ključnom osobom.
01.07.2021. u 13:56
get url
text

Među privedenima su i glavni direktor Hrvatske radiotelevizije (HRT) Kazimir Bačić, te bivša ministrica zdravstva Ana Stavljenić-Rukavina.

Tri afere zbog kojih je privedeno više osoba nazvane su "Advent", zbog korupcije vezane uz adventske kućice u gradskom centru, zatim "Vrtovi svjetla" po istoimenom kompleksu zgrada koji se trebao izgraditi na mjestu bivše tvornice TEŽ-a i "Srebrnjak" zbog namještanja konkursa za direktora istoimene bolnice u Zagrebu.

Priveden je i Milan Lončarić, nekadašnji vlasnik ugasle firme Tvornica električnih žarulja (TEŽ) i vozač bivšeg gradonačelnika Zagreba Zdravko Krajina te Denis Mohenski. Uhapšena je i službenica zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje Jelena Čeklić, bivši vozač Milana Bandića Vladimir Džaja i šefica stručne službe gradonačelnika Zagreba Andrea Šulentić.

Afera "Vrtovi svjetla"

O aferi "Vrtovi svjetla", u kojoj su pod istragom direktor HRT-a Kazimir Bačić i vlasnik bivšeg TEŽ-a Milan Lončarić, Uskok navodi:

- Sumnja se da se prvoosumnjičeni 74-godišnjak, kao osnivač i odgovorna osoba više trgovačkih društava, a nakon što pred nadležnim gradskim tijelima nije uspio pozitivno riješiti zahtjev za legalizacijom već izgrađenog objekta i nakon što nije uspio ishoditi dozvole za izvođenje građevinskih radova na nekretninama u vlasništvu njegovih društava, s drugoosumnjičenim 60-godišnjakom dogovorio, da će mu on kao osoba koja uživa društveni utjecaj posredovati prema sada pokojnom gradonačelniku, a kako bi navedene dozvole i suglasnosti ishodovao neovisno o ispunjenju propisanih uvjeta. Ujedno je 60-godišnjak svojim utjecajem trebao posredovati prema odgovornim osobama banaka radi dobivanja kredita za finansiranje projekata trgovačkih društava 74-godišnjaka.

Za sve navedeno, kako su dodali, 74-godišnjak je 60-godišnjaka i sada pokojnog gradonačelnika novčano nagradio.

- Sukladno navedenom dogovoru 60-godišnjak se u nekoliko navrata sastajao s pokojnim gradonačelnikom, a kako bi on s pozicije gradonačelnika posredovao kod službenih osoba Gradskog zavoda da taj Zavod izda potrebne saglasnosti i rješenja za izvođenje građevinskih radova na nekretninama u vlasništvu društava prvoosumnjičenog i to rješenje o legalizaciji radova na lokaciji u Zagrebu, ali i rješenja o ukidanju svojstva kulturnog dobra dijelova kompleksa tvornice na drugoj lokaciji u Zagrebu, a kako bi se objekt mogao ukloniti i graditi drugi stambeno-poslovni kompleks - naveli su iz Uskoka.

Za navedeno posredovanje, ističu, 74-godišnjak je putem 60-godišnjaka sada pokojnom gradonačelniku predao 50.000 eura, a sada pokojni gradonačelnik je lično i posredstvom jednog rukovodioca nadležnog tijela Grada Zagreba, zatražio od drugog nadležnog rukovodioca tijela Grada Zagreba da udovolji podnesenim zahtjevima društava 74-godišnjaka bez obzira na propisane uvjete te da izda odgovarajuće isprave.

- Na temelju izdanih isprava trgovačka društva prvoosumnjičenog i on osobno stekli bi korist. Vezano uz drugi dio dogovora 74-godišnjaka i 60-godišnjaka oko posredovanja prema bankama, 60-godišnjak se obraćao odgovornim osobama više poslovnih banaka u Hrvatskoj, a kako bi trgovačka društva 74-godišnjaka pod što povoljnijim uvjetima dobila kredit za finansiranje izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa. Za navedene usluge 74-godišnjak je 60-godišnjaka nagradio kupovinom i opremanjem stana u Radićevoj ulici u vrijednosti najmanje 1.021.000 kuna (136.000 eura). Plaćanje je provedeno s računa društava u vlasništvu prvoosumnjičenog. Sve opisane protupravne radnje odvijale su se od marta 2020. godine do 29. juna 2021. -  naveli su u saopćenju.

Afera "Advent", korupcija pri dodjeli adventskih kućica u gradskom centru

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da se, u periodu od 2016. do 2020. godine u Zagrebu, sada pokojni gradonačelnik, ovlašten za donošenje zaključaka o dodjeli javnih površina u Zagrebu na korištenje poslovnim subjektima, dogovorio s 51- i 45-godišnjakom kao stvarnim voditeljima poslovanja više trgovačkih društava da će im pogodovati na način da njihovim trgovačkim društvima omogući obavljanje poslovne djelatnosti na atraktivnim lokacijama u Zagrebu na raznim manifestacijama, a u zamjenu za dio dobiti koju će navedena trgovačka društva ostvariti od tih poslovnih djelatnosti. S ciljem ostvarenja ovog dogovora je sada pokojni gradonačelnik nalagao 73-godišnjakinji, članici komisije za davanje u zakup javnih površina, poduzimanje potrebnih radnji i to rezervacija termina na javnim površinama Zagreba sukladno traženjima 51- i 45-godišnjaka čime bi onemogućila prijave drugih zainteresiranih podnositelja i prije nego su zahtjevi navedenih društava prošli kroz propisanu proceduru.

Nadalje je 73-godišnjakinja poduzimala i druge potrebne radnje, odnosno prenosila upute i naloge sada pokojnog gradonačelnika kako bi osigurala da drugi članovi komisije donose zaključke kako bi se u konačnici upravo trgovačkim društvima 51- i 45-godišnjaka dodijelila tražena javna površina u zakup prilikom provođenja raznih manifestacija od 2016. do 2020. godine. Na opisani način je trgovačkim društvima navedenih osumnjičenika omogućeno dobivanje u zakup atraktivnih javnih površina Zagreba i ostvarivanje znatne dobiti od poslovanja, dok su dio dobiti u visini od najmanje 5.026.821,82 kuna (670.000 eura), sukladno prethodnom dogovoru, međusobno podijelili sada pokojni gradonačelnik, 51- i 45- godišnjak.

Afera "Srebrnjak"

Uskok sumnjiči dvije hrvatske državljanke, starosti 82 i 55 godina, da počinile kazneno djelo zloupotreba položaja i ovlasti jer su u periodu od januara do kraja juna prošle godine, po zahtjevu sada pokojnog gradonačelnika, poduzele radnje kako bi osigurale da za direktora dječije bolnice Srebrnjak bude izabrana osoba koju je on odabrao i prije zaprimanja svih prijava na raspisanom konkursu.

Osumnjičene su na to pristale te je prvoosumnjičena 82-godišnjakinja, koristeći informacije koje su joj o dječijoj bolnici bile dostupne kao odgovornoj osobi u jednom njenom tijelu, sastavila program rada i razvoja bolnice kao jedan od uvjeta za javljanje na konkurs, dok je drugoosumnjičena 55-godišnjakinja tu dokumentaciju, zajedno s kandidaturom odabranog kandidata, predala u poslovnicu pošte.

Nadalje je, prije završetka konkursa, a po zahtjevu sada pokojnog gradonačelnika, prvoosumnjičena zatražila od odabranog kandidata za povuče svoju kandidaturu, s obzirom na to da je gradonačelnik odlučio da ipak želi drugog kandidata na čelu dječije bolnice Srebrnjak.

I drugom kandidatu je prvoosumnjičena davala savjete i upute vezano uz teme koje će biti predmet razgovora kandidata te je od drugih članova tog tijela tražila da daju svoj glas navedenom kandidatu. Budući da jedna članica tijela nije to željela učiniti, sada pokojni gradonačelnik donio je odluku o njenom razrješenju i imenovanju drugoosumnjičene kao nove članice tijela koje odlučuje o odabiru direktora dječije bolnice te je na taj način osigurao da potrebna većina članova glasa sukladno njegovim traženjima.

- Nakon toga, donio je odluku o poništenju konkursa te je, nakon što je izabrao novog kandidata za direktora zdravstvene ustanove, raspisan novi konkurs. Prvoosumnjičena je ponovno poduzimala radnje kako bi novoodabranog kandidata pripremila za razgovor, a prema naloga sada pokojnog gradonačelnika obje su od ostalih članova tijela zatražile da glasaju za odabranog kandidata te je on i izabran ostvarujući tako sva prava na rad i iz rada tog mjesta - navodi Uskok.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.