open-navfaktor-logo
search
Povjerljivi dokumenti
Objavljeni detalji tajnih pisama UN-a o planu UAE-a za osnivanje specijalnog tima za Haftara u Libiji
Kompanija sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), s ciljem podrške Khalifi Haftaru, lideru nelegitimnih snaga sa istoka Libije, preko druge kompanije formirane u Jordanu, potrošila je 18 miliona dolara za nabavku šest helikoptera i dva broda za tim specijalaca, stranih plaćenika, koji su trebali vršiti racije na brodovima duž libijske obale, otkrili su izvori novinara Anadolu Agency (AA).
17.05.2020. u 15:14
get url
text

Radi se o povjerljivim dokumentima koje je pripremio Komitet za sankcije Libiji pri Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, a novinar AA je o detaljima tih dokumenata razgovarao sa stručnjacima koji su imali uvid u pomenuta pisma. Prema podacima iz dokumenata, grupa stručnjaka komiteta dobila je dojavu sredinom januara da kompanija sa sjedištem u UAE-u radi na formiranju specijalnog tima stranih profesionalnih vojnika u Bengaziju kako bi podržali Khalifu Haftara.

Kompanija sa sjedištem u Dubaiju "Fulcrum Holding", preko druge kompanije koju je osnovala u Jordanu, kupila je tri helikoptera tipa "super cougar" iz Južnoafričke Republike, tvrdeći da će vršiti "geografska istraživanja". Kupljeni helikopteri najprije su prebačeni u Jordan, potom u Libiju, a u procesu transporta posredovala je aviokompanija "Starlite Aviation" iz Južnoafričke Republike. Jedan od stručnjaka koji je imao uvid u dokumente rekao je da nije jasno je li pomenuta aviokompanija posredovala u kupovini ili u transferu helikoptera.

Osim toga, navodi se da je kompanija "Fulcrum holding" za Libiju kupila i tri helikoptera francuskog tipa "SA 341".

S druge strane, malteška kompanija "Sovereign Charterers" kupila je dva manja broda tipa "MRC1250", kapaciteta 20 ljudi, a brodove su trebali koristiti pripadnici pomenutog specijalnog tima stranih plaćenika, koji su trebali pomoći Haftaru. Američka medijska kuća Bloomberg objavila je 15. maja da su dvije kompanije sa sjedištem u Dubaiju poslale oko 20 zapadnih plaćenika u Libiju kako bi podržale Haftarovo preuzimanje Tripolija.

Uvjetujući da njegovo ime ostane skriveno, jedan od stručnjaka kaže da dokumenti sadrže podatke o tome da je 20 do 25 plaćenika otišlo u Bengazi i preuzeli helikoptere i brodove. Također, otkriva podatak da je taj specijalni tim zapravo trebao vršiti racije na brodovima koji prolaze duž libijske obale, te da vrši pretrage oružja.

Isti izvor je otkrio i da je na helikoptere i brodove, kako ne bi bili primijećeni putem satelita, stavljen logo kompanije sa sjedištem u Jordanu, kako bi se stavio paravan da je riječ o "geografskim istraživanjima". Stalni predstavnik UAE-a u UN-u nije želio odgovarati na pitanja novinara AA o ovim podacima.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je s vlasti svrgnut i ubijen Muammar al-Gaddafi. Vlada nacionalnog jedinstva Libije sa sjedištem u Tripoliju uživa podršku Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice, dok Haftar predvodi nelegitimne snage koje uglavnom podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati. Vijeće sigurnosti UN-a nametnulo je embargo na oružje Libiji od 2011. godine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.