open-navfaktor-logo
search
Meteorolozi
Objavljena dugoročna vremenska prognoza: Kakvo nas ljeto očekuje
Prema prognostičkim materijalima za nadolazeću sezonu, ljeto 2020. godine (1. juni-31. august) na prostoru Bosne i Hercegovine trebalo bi da bude toplije do znatno toplije u odnosu na prosječnu temperaturu u periodu 1981-2010. godine.
27.05.2020. u 10:11
get url
text

Najveća temperaturna odstupanja u odnosu na normalu očekuju se u julu. Odstupanja u junu i augustu bi trebala biti nešto manja. Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena do velika i kreće se i više od 60 posto. U poređenju sa istim periodom prošle godine, ljeto 2020. trebalo bi biti nešto toplije. Iako se tokom ljeta očekuju veće prosječne temperature zraka, u navedenom periodu pored toplotnih talasa nisu isključeni periodi sa prodorima svježijih zračnih masa, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Broj očekivanih vrelih dana u Bosni tokom ljeta veći je od 301, a na području južne Hercegovine prognozira se više od 60 vrelih dana. Prognoza padavina na dugi vremenski period je manje pouzdana u odnosu na prognozu temperature. Prognostički modeli za ljeto daju umjereno jak signal, da se očekuju padavine ispod višegodišnjeg prosjeka. Raspored očekivanih padavina tokom ljeta bit će naujednačen,
s najmanjom količinom u julu. Ukupna količina padavina trebale bi biti manja u odnosu na ljeto 2019. godine, ali i najmanja u osam godina.

Dostupni prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju umjerenu (i do 60 posto) vjerovatnoću ostvarenja prognoze. Iako se prognozira manja količina padavina, tokom ljeta usljed jakih konvektivnih aktivnosti mogući su i kraći periodi sa izraženijim pljuskovitim padavinama praćenim grmljavinskim nevremenom i gradom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.