open-navfaktor-logo
search
Više od 350 predmeta
Objavljena digitalna izložba ličnih predmeta žrtava genocida u Srebrenici
Kroz nešto više od pola godine terenskog rada i komunikacije s porodicama žrtava genocida, tim Memorijalnog centra Srebrenica na čelu sa Azirom Osmanovićem je prikupio više od 350 ličnih predmeta žrtava genocida.
09.07.2020. u 13:29
get url
text

Digitalna izložba je od početka do kraja razvijena zahvaljujući znanju i tehničkim kapacitetima Srebrenica Memorial Center. 

Iako su u emotivnoj vezi s predmetima, članovi porodice ih poklanjaju na trajno čuvanje Memorijalnom centru. U pitanju su lični predmeti koje su žrtve koristile, kao što su duhanske tabakere, muštikle, satovi, lični dokumenti... Tu su i pisma koja su tokom rata slata iz i u Srebrenicu.

Džepni sat pripadao je Neziru Džananoviću. Pronađen je u masovnoj grobnici sa njegovim nekompletnim tijelom. Vrijeme na satu stalo je na 17 sati i 16 minuta.

- U većini ovakvih slučajeva porodice se pitaju da li je to vrijeme i kada je prestalo da kuca srce njihovih najmilijih. To se pita i Nezirova porodica - navodi se u opisu.

Među ličnim predmetima žrtava genocida u Srebrenici nalazi se i pasoš koji "svjedoči o pošstovanju i životu Mehmeda Vranjkovine i donosi nam njegove lične podatke", a dokument je poklonila porodica.

U pismu žrtve genocida Semira Mehića, koje je iz opkoljene enklave Srebrenica poslao svom prijatelju u Tuzlu, piše "Ne znam kako, ali osjećam da se mi nećemo više nikad sresti, imam neki gadan predosjećaj i onoga dana kada ste svi odlazili, ali ja se nadam da je to ipak...".

Cilj projekta je prikupljanje predmeta žrtava genocida, kako bi se formirala zbirka ličnih predmeta koji su pripadali ubijenim u genocidu ili ljudima koji su uspjeli preživjeti, a boravili su u Srebrenici od 1992. do 1995. godine.

Postoje dva načina prikupljanja predmeta. Porodice poklanjaju predmete svojih najmilijih na trajno čuvanje Memorijalnom centru, a drugi način je da tim Memorijalnog centra obilazi značajne lokacije kojima su se ljudi kretali ili boravili određeno vrijeme i tako pronalaze i prikupljaju predmete.

Neke od lokacija koje je tim Memorijalnog centra Srebrenica obišao su: Kameničko brdo, Potkruške, Udrč, Granino, kanjon rijeke Drine. Na ovim lokacijama pronađeno je mnoštvo ključeva koji su pripadali žrtvama genocida.

Svi prikupljeni predmeti trajno će se čuvati u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari i koristit će se za kreiranje izložbi za posjetioce.

Izložbu realiziraju Memorijalni centar Srebrenica i Centar za postkonfliktna istraživanja (PCRC).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.