open-navfaktor-logo
search
Održani protesti
Objavljen snimak ubistva tamnoputog mladića kojeg je policija u SAD-u ustrijelila sa više od 60 metaka
Policija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) objavila je šokantni videosnimak ubistva 25-godišnjeg Afroamerikanca kojeg je policija tom prilikom ustrijelila sa više od 60 metaka.
04.07.2022. u 12:16
get url
text

Snimak je objavila policijska stanica u Akronu, gradu u saveznoj američkoj državi Ohio, a na njemu se vidi kako najmanje peterica policajaca vrše potjeru za Jaylandom Walkerom koji je napustio svoje vozilo i bježao trčeći.

Šef policije u Akronu Stephane Mylett rekao je da ne zna koliko hitaca su policajci ispalili tokom potjere, a autopsijom je u Walkerovom tijelu pronađeno više od 60 metaka.

Mylett je kazao da je snimak Walkerovog ubistva šokantan i težak za gledanje, te je dodao da postoje dokazi da je Walker koristio pištolj iz svog vozila tokom saobraćajne potjere.

- Kada policajac donese najkritičniju odluku u svom životu i ubije nekoga, mora biti spreman da odgovara za svaki metak koji izađe iz cijevi njegovog pištolja - rekao je šef policije Mylett.

Policija je objavila i sliku pištolja u Walkerovom vozilu, kao i njegove lične stvari i tvrdi da je tamnoputi mladić pucao na policajce dok je bio u svom vozilu.

Walker je ubijen 27. juna ove godine u Akronu. U policijskom izvještaju se navodi da je do incidenta došlo nakon što je Walker zaustavljen zbog saobraćajnog prekršaja. Navodi se i da je policija tom prilikom ispalila više od 90 metaka.

Advokat Walkerove porodice Bobby DiCello izjavio je da je Walker u bolnicu odvezen vezanih ruku.

- Dan nezavisnosti je vrijeme proslave, okupljanja sa prijateljima i porodicom. Nažalost, snažno osjećam da ovo nije vrijeme za proslavu koju predvodi grad - rekao je gradonačelnik Akrona Dan Horrigan.

Ubistvo tamnoputog mladića izazvalo je oštre reakcije u Akronu. Održani su protesti, a policajci uključeni u incident su poslani na prinudni odmor i pokrenuta je istraga o tom slučaju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.