open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo odbrane Turske
Objavljen snimak: Trenutak neutraliziranja jednog od čelnih terorista PKK
Ministarstvo odbrane Turske podijelilo je snimak napada u kojem je neutraliziran terorista PKK kodnog imena "Sofi Nurettin", koji je najviši pripadnik takozvanog vojnog krila separatističke terorističke organizacije PKK na području Sirije.
18.05.2021. u 15:31
get url
text

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sinoć je potvrdio da su turske snage neutralizirale ključnog čelnika PKK-a za Siriju. Riječ je o Halefu el-Muhammedu zvanom "Sofi Nurettin", koji je jedan od takozvanih visokih rukovodilaca PKK/KCK i koji se nalazio na "crvenoj listi" najtraženijih terorista.

Oružane snage pokrenule su akciju nakon saznanja da se na području sjevera Iraka krije terorista Sofi Nurettin.

Nakon izviđanja obavljenih dronovima i nakon što je utvrđeno da na tom području nema civila, avionima F-16 izveden je napad na pećine, u kojima se skrivao Nurettin i brojni teroristi PKK, čime je i neutraliziran.

Za Sofija Nurettina se navodi da je bio glavni voditelj svih oružanih akcija i aktivnosti protiv Turske sa područja Sirije.

Pripadnici terorističke organizacije PKK često se skrivaju na sjeveru Iraka, odakle planiraju napade na Tursku.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.