open-navfaktor-logo
search
Isplanirana akcija
Objavljen snimak nevjerovatnog bijega osuđene političarke, zatražena pomoć Interpola
Merlano je završila u zatvoru zbog kupovine glasova na izborima
04.10.2019. u 15:51
get url
text
Aída Merlano

Novi snimak nadzorne kamere prikazuje zatvorenu političarku koja se oprašta od kćerke, nekoliko trenutaka prije nego što je pobjegla kroz prozor klinike u Kolumbiji uz pomoć užeta.

Aída Merlano prisustvovala je zakazanom stomatološkom pregledu u Medicinskom centru La Sabana u Bogoti u utorak ujutro, kada je uspjela pobjeći od zatvorske straže.

Bivša kongresmenka pozdravila je drugu osobu, prije nego što je zubar Javier Guillermo Cely izašao i ostavio je samu u prostoriji. U roku od nekoliko sekundi, Merlano je izvadila konopac koji je bio privezan za sto, popela se na prozor i spustila se na ulicu.

U četvrtak su kolumbijski zvaničnici kontaktirali Interpol za pomoć pri pronalasku odbjegle političarke. Istražitelji su i prečešljali dokaze da bi utvrdili da li je Cely direktno umiješan u šokantni bijeg Merlano.

Otežavajuća okolnost po Celyja je njegova problematična prošlost. On je, naime, penzionisani vojni pukovnik, koji je smijenjen zbog optužbi za korupciju. Uz sve to, drugi objavljeni snimak pokazuje Merlano kako se grli sa Celyjem, piše Daily Mail.

Merlano, koja je rođena u karipskom lučkog gradu Barranquilla, je završila u zatvoru zbog kupovine glasova na izborima u Kolumbiji 2018. godine. 43-godišnja majka dvoje djece obnašala je dužnost člana kolumbijskog Zastupničkog doma od 2014. do 2018. i osvojila je mandat senatora na izborima 2018. godine.

Međutim, uhapšena je u martu 2018. godine, nakon što su vlasti izvršile pretres u sjedištu njene kampanje i otkrile spremište identifikacijskih kartica birača, izborne potvrde, gotovinu, bilježnicu s imenima i oružjem. U maju joj je pozicija oduzeta.

Posljednji put je viđena u bijeloj košulji i hlačama, prije nego što je skočila na motor i pobjegla. Vlasti su ponudile nagradu od 15.000 dolara za informacije koje vode do njenog hapšenja. Ministrica pravde Margarita Cabello rekla je da se Merlano može kriti na sjeveru Bogote.

Merlano je bila optužena po četiri tačke, uključujući uplatu 1,7 miliona dolara za kupovinu glasova na izborima 2018. godine. Također je optužena da je prekoračila finansiranje kampanje, trošeći 494.000 dolara, što je prekoračenje limita od 252.000 dolara. Vrhovni sudija izrekao joj je 12. septembra kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.

Osim što je prisustvovala zubarskom pregledu, zakazala je i sastanak sa svojim advokatom Bladimirom Cuadrom Crespom kako bi se žalila na kaznu i sarađivala s okružnim tužilaštvom, navodi kolumbijski list El Espectador.

- Nakon osude, razgovaralo se o pitanju saradnje i ona je izrazila svoju namjeru. Bila je zainteresirana i zatražila je da sastanci s tužilaštvom započnu – kazao je Crespo.

Još 16 drugih osoba, uključujući njenog drugog supruga i šestericu političara, bili su uključeni u prevaru oko kupovine glasova.

Merlano je na kliniku otišla u pratnji zatvorskog službenika i vozača dodijeljenog specijalnoj jedinici koja prevozi zatvorenike. Nakon njenog bijega, direktor Nacionalnog zatvora William Ruiz podnio je ostavku. Diana Muñoz, koja je nadgledala zatvor u kojem se nalazila Merlano, također je napustila svoje mjesto. Katherine Lozano, pomoćnica direktora zatvora, također je podnijela ostavku.

Pet drugih službenika suspendirano je na tri mjeseca nakon što je javljeno da je nivo sigurnosti zatvorene političarke izmijenjen. Merlano je, naime, pronađena bez svijesti u svojoj zatvorskoj ćeliji u martu ove godine nakon što je pokušala izvršiti samoubistvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.