Spasilačke ekipe Civilne zaštite u Idlibu (Bijele beretke) snimile su oružani napad koji su pretrpjele tokom spasilačke akcije koju su provodili nakon nedavnih napada ruskih i režimskih snaga u toj regiji, javlja Anadolija.

Ruske zračne snage i snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada nedavno su izvele žestoke zračne napade na naselja u Idlibu.

Volonteri Bijelih beretki su prvi pritekli u pomoć ugroženim civilima, ali su i sami postali meta napada.

Na objavljenom snimku vidi se kako ekipa Civilne zaštite pokušava ugasiti požar na jednom pogođenom objektu, a zatim biva meta žestokih napada.

Snimku je kod Khan Shaykhuna načinio pripadnik Bijelih beretki Enes Diyab koji je tom prilikom ranjen.

Na snimku se vidi kako poziva kolege iz Civilne zaštite da mu pomognu i kako svi bivaju meta novog oružanog napada.

Mještani su na kraju uspjeli evakuirati ranjenog volontera Civilne zaštite i odvesti ga u bolnicu.

Bijele beretke je službeni naziv Civilne zaštite koja u Siriji broji preko 3.000 volontera koji pomažu ugroženim civilima u ratom zahvaćenim regijama. Za svoj rad i hrabrost su prije dvije godine bili nominirani i za Nobelovu nagradu za mir.

Riječ je o volonterima koji su u proteklih pet godina iz porušenih zgrada izvukli i spasili 115.000 civila. Posebno su jezivi snimci njihovog spašavanja beba, koji su nerijetko dijeljeni na društvenim mrežama.

Članovi te Civilne zaštite obučeni su u Turskoj, među njima je i 230 žena. Do sada je u Siriji poginulo 255 pripadnika Bijelih beretki.

Ruske zračne snage su početkom sedmice izvele napade na zapadne i jugozapadne dijelove Idliba. U tim napadima ubijeno je najmanje deset, a ranjeno 20 osoba.

Idlib je sirijska provincija koja slovi za najveću utvrdu i enklavu sirijske opozicije. Radi se o regiji koja je u okviru mirovnog procesa u Astani proglašena zonom deeskalacije.

Riječ je o regiji od strateškog značaja u kojoj bi novi sukobi mogli izazvati novi veliki val izbjeglica ka Turskoj i Evropi.