Pojavio se video snimak smaknuća Nigerijca, kojeg je ubio dječak iz terorističke skupine povezane sa takozvanom Islamskom državom (ISIL).

Zastrašujući snimak, kojeg je objavila ISIL-ova "novinska agencija" Amaq, prikazuje dječaka starog oko osam godina dok izvršava ubistvo na nepoznatoj lokaciji u Bornou u Nigeriji.

- Nećemo stati dok se ne osvetimo za svu prolivenu krv – kazao je dječak sa snimka.

Sliku nastalu iz videa objavila je američka obavještajna grupa SITE, nevladina organizacija koja prati aktivnosti džihadističkih skupina.

- Nema kraja nemoralnosti ISIL-a – kazala je direktora SITE-a Rita Katz komentirajući snimak.

Ona tvrdi da je video nastao u Bornu na sjeveroistoku Nigerije, a dječak pripada organizaciji ISWAP. Ta je organizacija nastala nakon što se jedna frakcija odvojila od skupine Boko Haram 2016. godine. Prošlog su mjeseca, piše Daily Mail, 11 kršćanskih i muslimanskih zarobljenika ubili pripadnici ISWAP-a. Zarobljenike su ubili u znak odmazde zbog smrti bivšeg lidera ISIL-a Abu Bakra al-Baghdadija.

Predsjednik Muhammadu Buhari osudio je ubistva i pozvao Nigerijce da ne dopuste da ih religije dijele.

- Ni pod kojim uvjetima ne bismo trebali dopustiti da nas teroristi podijele tako što ćemo kršćane okrenuti protiv muslimana, jer ove varvarske ubice ne predstavljaju islam i milione drugih muslimana širom svijeta – rekao je u tadašnjoj izjavi.

Boko Haram i ISWAP nedavno su pojačali napade na vojne i civilne ciljeve u Nigeriji. Boko Haram je ubio sedam ljudi na Badnjak u napadu na kršćansko selo u blizini grada Chibok, na sjeveroistoku nigerijske države Borno.