open-navfaktor-logo
search
Stravično ubistvo
Objavljen snimak na kojem dječak ubija zarobljenika, zaprijetio da "neće stati dok se ne osvete"
Zastrašujući snimak, kojeg je objavila ISIL-ova "novinska agencija" Amaq, prikazuje dječaka starog oko osam godina dok izvršava ubistvo na nepoznatoj lokaciji u Bornou u Nigeriji
22.01.2020. u 08:47
get url
text
Dječak ubija zarobljenika
Dječak ubija zarobljenika

Pojavio se video snimak smaknuća Nigerijca, kojeg je ubio dječak iz terorističke skupine povezane sa takozvanom Islamskom državom (ISIL).

Zastrašujući snimak, kojeg je objavila ISIL-ova "novinska agencija" Amaq, prikazuje dječaka starog oko osam godina dok izvršava ubistvo na nepoznatoj lokaciji u Bornou u Nigeriji.

- Nećemo stati dok se ne osvetimo za svu prolivenu krv – kazao je dječak sa snimka.

Sliku nastalu iz videa objavila je američka obavještajna grupa SITE, nevladina organizacija koja prati aktivnosti džihadističkih skupina.

- Nema kraja nemoralnosti ISIL-a – kazala je direktora SITE-a Rita Katz komentirajući snimak.

Ona tvrdi da je video nastao u Bornu na sjeveroistoku Nigerije, a dječak pripada organizaciji ISWAP. Ta je organizacija nastala nakon što se jedna frakcija odvojila od skupine Boko Haram 2016. godine. Prošlog su mjeseca, piše Daily Mail, 11 kršćanskih i muslimanskih zarobljenika ubili pripadnici ISWAP-a. Zarobljenike su ubili u znak odmazde zbog smrti bivšeg lidera ISIL-a Abu Bakra al-Baghdadija.

Predsjednik Muhammadu Buhari osudio je ubistva i pozvao Nigerijce da ne dopuste da ih religije dijele.

- Ni pod kojim uvjetima ne bismo trebali dopustiti da nas teroristi podijele tako što ćemo kršćane okrenuti protiv muslimana, jer ove varvarske ubice ne predstavljaju islam i milione drugih muslimana širom svijeta – rekao je u tadašnjoj izjavi.

Boko Haram i ISWAP nedavno su pojačali napade na vojne i civilne ciljeve u Nigeriji. Boko Haram je ubio sedam ljudi na Badnjak u napadu na kršćansko selo u blizini grada Chibok, na sjeveroistoku nigerijske države Borno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.