open-navfaktor-logo
search
I to se dešava
Objavljen i snimak: Italijanski lopovi vratili sat turisti kada su shvatili da je "dupljak", još se izvinili
Kažu da je gostoprimstvo u Napulju bez premca, a jedan turista je stekao jedinstveno iskustvo u italijanskom gradu kada su mu lopovi oteli sat, a zatim ga vratili kada su shvatili da je lažan.
23.07.2022. u 11:04
get url
text
Krađa sata u Napulju

Dvojici švicarskih turista koji su sjedili na piću u nedjelju nešto prije ponoći na Piazza Trieste e Trento, jednom od glavnih trgova, prišao je mladić, izvukao pištolj i prislonio ga na glavu jednog od muškaraca, prije nego što je zgrabio sat i otišao.

Sedam minuta kasnije, drugi mladić je stigao, podigao ruke u znak izvinjenja, a zatim je sat vratio vlasniku.

Sve je snimila CCTV kamera bara u kojem su sjedili, Monidee Cafe.

Na snimku se vide dvojica turista kako sjede u bašti kafića. Tuda je prolazio i jedan mladić u majici i kratkim hlačama. Dok konobar donosi jelovnik turistima i vraća se u bar, mladić obilazi ogradu bašte, vadi pištolj i drži ga uz glavu turiste dok mu skida sat sa ručnog zgloba.

Sve se odigralo u nekoliko sekundi. Ali naknadni snimci, snimljeni samo sedam minuta kasnije, pokazuju da turistima, koji su odlučili da ostanu na piću, prilazi drugi mladić u bijeloj majici, mašući rukama da pokaže da je nenaoružan, a zatim im vraća sat.

Razlog? Bio je to krivotvoreni sat, a ne neprocjenjiva namjena Richarda Millea za koju se predstavljao.

- Vratili su ga sa riječima "izvini, izvini", možda kao pokušaj da ga natjeraju da to ne prijavi - rekao je vlasnik bara Antonio Visconti za CNN.

Sat bi, da je pravi, bio dobitna kombinacija za lopove.

- Mislili su da vrijedi 300.000 eura - rekao je za CNN Francesco Emilio Borrelli, vijećnik za regiju Kampanija iz stranke Europa Verde, koji vodi kampanju protiv kriminala u Napulju.

Ovaj grad se dugo borio sa svojom reputacijom, a dok je turizam u procvatu, niz krađa satova ovog ljeta doveo je do toga da je jedan turistički šef predložio da hoteli daju plastične satove posjetiteljima na korištenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.