open-navfaktor-logo
search
Neustavan praznik
Objavili fotografije: MUP RS-a priprema defile povodom "dana RS-a"
Na Facebook stranici MUP-a RS-a danas su objavljene fotografije na kojima se vide pripreme za, kako je navedeno, svečani defile povodom 9. januara, odnosno neustavnog "dana RS-a"
03.01.2020. u 22:01
get url
text
Pripreme za defile

Ustavni sud BiH u dva navrata je neustavnim proglasio "dan RS-a". Ipak, to ne sprečava institucije bh. entiteta Republika Srpska da ovaj dan obilježavaju.

Tako nešto su, odmah po drugoj odluci Ustavnog suda objavljenoj 29. marta prošle godine, najavili član Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik i premijer RS-a Radovan Višković.

Na Facebook stranici MUP-a RS-a danas su objavljene fotografije na kojima se vide pripreme za, kako je navedeno, svečani defile povodom 9. januara, odnosno neustavnog "dana RS-a".

Podsjećamo, u novembru 2015. godine Ustavni sud BiH, postupajući po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, proglasio je "dan RS-a" neustavnim i naložio Narodnoj skupštini RS-a da u roku od šest mjeseci taj zakon mora usuglasiti s Ustavnom BiH. Nakon što je Skupština iz Zakona o praznicima izbacila Zakon o "danu RS-a" i usvojila ga kao poseban sekularni praznik, zahtjev za ocjenu ustavnosti tog zakona podnijeli su delegati Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.