open-navfaktor-logo
search
Reagirali iz SDA
Objava na Facebooku SD-a izazvala podjele u Lukavcu: Ko ima nešto protiv mladih "zelenih"?
Jedna objava na Facebook stranici Socijaldemokrata (SD) BiH Lukavac izazvala je puno bure u ovom gradu, a nakon nekog vremena je obrisana uz ponuđeno objašanjenje.
02.11.2020. u 15:33
get url
text
Lukavac: Oštra predizborna kampanja
Lukavac: Oštra predizborna kampanja

- Mladi su prioritet, u prvom planu, ali ako nisu "zeleni" - stajalo je u objavi sa zelenom pozadinom.

Kandidat za načelnika Lukavca iz SDA Irfan Halilagić kaže da "on i njegova stranka ne prihvataju niti jednu vrstu segregacije i podjela".

- Sa svoje 33 godine pripadam populaciji mladih i ne prihvatam političke podjele unutar te populacije. Bez obzira na političku pripadnost svako ima pravo da zastupa ono što su njegovi ideali i stavovi. Ovo što je SD uradio pa povukao, najbolje govori o tom postupku jer su vjerovatno naknadno shvatili šta su napisali - kaže Halilagić za Faktor.

- Kao mlad sam izabrao SDA, to mi je prva i jedina stranka i neću ih promijeniti sedam kako bih nešto postao ili ostao. Izabrao sam biti "zelen" jer je to stranka koja je započela put demokratije i borbe za sve vrste slobode i ljudskih prava. Sloboda izražavanja i sloboda mišljenja neke su od mnogih. Svako ima pravo iznijeti svoj stav, ali niko nema pravo pozivati na mržnju - dodaje Halilagić.

Haos koji je nastao nakon povlačanje objave sa Facebooka pokušali su razjasniti iz redova SD-a Lukavac.

- Molimo vas da nam ne prišivate nikakvo etiketiranje da smo protiv muslimana ili Bošnjaka. Možda je trebalo drugačije i duže iskazati misao, možda se namjerno neko uhvatio neke riječi koja je sinonim za sve muslimansko (zelen). Dragi Bošnjaci, muslimani, u našim redovima također ljudi poste, klanjaju, idu u džamiju, poštuju Allaha, ali i rade ispravne stvari u svojim lokalnim zajednicama. Nacionalizam nije naša tema i naša priča. Znaju to svi koji nas prate i poštuju - kaže se, između ostalog, u objašnjenju SD-a Lukavac, na čijem je čelu aktuelni načelnik Edin Delić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.