open-navfaktor-logo
search
Najbolji ambasadori
Obilježili 2019. godinu: Oni su sportski heroji Bosne i Hercegovine
Amel Tuka i Hamza Turulja su bili drugi na SP, Larisa Cerić je viceprvakinja, a Azra Dedić prvakinja Evrope 
31.12.2019. u 15:50
get url
text

Izuzev plasmana rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine na Evropsko prvenstvo, koje će se od 9. do 26. januara održati u Švedskoj, Norveškoj i Austriji, te bljeska našeg ženskog košarkaškog tima pred kraj godine, ostale reprezentativne selekcije nisu imale previše razloga za slavlje u 2019.

No, zato smo smo dobili sportske junake u pojedinačnoj konkurenciji, a izdvajaju se Amel Tuka, Larisa Cerić, Hamza Turulja i Azra Dedić.

Tuka je još jednom obradovao naciju i ostvario najveći uspjeh u karijeri. Na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi osvojio je srebrenu medalju. U finalnoj utrci na 800 metara ostvario je vrijeme 1:43.37 i završio drugi iza Donavana Braziera (1:42:34).

Ove godine čak 17 puta se penjao na najviša postolja. Osvojio je šesto mjesto u finalu Dijamantne lige u Zurichu. Nastupio je i u Minsku, gdje donio pobjedu reprezentaciji Evrope protiv selekcije SAD-a, a ovoga ljeta je trijumfom u Ostravi postao prvi bh. sportista koji se kvalifikovao na OI u Tokiju.

Larisa Cerić kao i prethodnih godina, i u 2019. nastavila da piše historiju bh. sporta. Na 2. Evropskim igrama u Minsku osvojila je srebrnu medalju, prvo odličje za BiH u historiji na ovom takmičenju, koje se ove godine istovremeno vrednovalo kao Evropsko prvenstvo.

Bh. sportskoj heroini i našoj najuspješnijoj sportistkinji ovo je bilo treće srebro na evropskim prvenstvima, a četvrti podij ukupno. U borbi za šampionsku titulu poražena je od Bjeloruskinje Marine Sluckaje. Godinu je završila na četvrtom mjestu svjetske ranking liste, osvojila je i srebrene medalje na grend slemovima u Bakuu i Zagrebu.

Nove stranice historije ispisao je i karatista Hamza Turulja, koji je postao viceprvak svijeta na Svjetskom prvenstvu koje je održano u Čileu i to u konkurenciji mlađih seniora.

U žestokoj konkurenciji među najboljim mladim karatistima svijeta osvojio je srebrenu medalju. Iako je bio najmlađi u kategoriji do 75 kilograma, to ga nije spriječilo da na tatamiju pokaže nevjerovatan talenat i želju za uspjehom i savlada starije rivale.

Redom su padali Rej Rohan (Indija), Kapdebo Botond (Mađarska), Alberto Romero (Španija), Kilijan Cizo (Francuska) i Feng Jen sa Kineskog Tajpeja. U borbi za najsjajnije odličje bh. prvak je za dlaku poražen od Marokanca Jasina Sekourija.

Prvak BiH je i u mlađim kategorijama imao zapažene rezultate, ali svjetskim srebrom iz Južne Amerike osigurao je mjesto u samom vrhu svjetskog karatea.

U odabranom društvu je i heroina Azra Dedić, djevojka koja je rođena s Downovim sindromom. Uprkos tome, Azra, koju zovu i čudo od djeteta, niže uspjeh za uspjehom.

Navikla se je boriti od malih nogu, a i o tome svjedoče brojna priznanja, plakate te medalje. Borbu za Azrinu inkluziju u društvu su vodili njezini roditelji. Zahvaljujući njima ona je završila i srednju umjetničku školu. Prva je osoba u BiH koja je zaposlena s Downovim sindromom.

Članica Džudo kluba Una iz Bihaća 19. oktobra u njemačkom gradu Köln osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu (kategoriji do 70 kg).

Mjesto među pojedincima koji su na najbolji način predstavljali BiH van granica naše zemlje zauzima i Miralem Pjanić. Prvotimca Juventusa jedan je od najboljih veznjaka svijeta, četvrti put uzastopno je izabran u najbolji tim Serie A, a sa Starom damom u 2019. godini osvojio je prvenstvo i Superkup Italije.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.