open-navfaktor-logo
search
Bratunac
Obilježeno 500 godina tekije u Konjević Polju: "Ovo je naš grad i naša domovina"
Otvaranje je upriličeno uz prigodan kulturni i vjerski program i nastup horova
03.08.2019. u 08:50
get url
text
500 godina tekije u Konjević Polju

U Domu kulture u Bratuncu, sinoć je, uz prisustvo velikog broja građana, otvorena Kulturno-vjerska manifestacija "500 godina tekije u Konjević Polju", koja će trajati do 4. augusta ove godine.

Organizatori manifestacije su Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Bratunac, a u njenoj organizaciji učestvuju i Institut za društvena i religijska istraživanja i Behram-begova medresa u Tuzli.

Otvaranje je upriličeno uz prigodan kulturni i vjerski program i nastup horova, a otvaranju je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji se obratio prisutnima. Ova manifestacija, kazao je Salkić, svjedoči o dubini korijena Bošnjaka na ovim prostorima.

- Ona svjedoči o našem nacionalnom, kulturnom i vjerskom identitetu. Mi smo narod sa hiljadugodišnjom historijom i tradicijom. Ova manifestacija je kruna našeg rada nakon obnavljanja života Bošnjaka u Bratuncu, koji je započeo poslije okončanja agresije na našu domovinu i nakon počinjenog genocida nad našim narodom u ovom dijelu domovine BiH – poručio je Salkić.

{$galerijaFotografija}

Dodao je da će se učiniti sve kako bi ova manifestacija u narednim godinama postala masovnija te kako bi se obogatila i drugim kulturnim, vjerskim i ostalim sadržajima.

- Želimo da poručimo da ćemo nastaviti njegovati našu kulturu i naš identitet na ovim prostorima, te da ćemo sačuvati naše običaje i našu tradiciju. Ovo je i naš grad i naša domovina. Očekujemo da zajedno sa našim komšijama gradimo naš grad i našu domovinu BiH – kazao je Salkić.

Ova manifestacija, dodaje, također pokazuje da će dugo živjeti i trajati sve ono što se uradi sa iskrenim nijetom i zarad dobra.

- U proteklih 500 godina različiti vjetrovi su puhali BiH. Različiti osvajači su prolazili našom domovinom. Ali, naša domovina je, uprkos svemu, opstala, naš narod je opstao, naša kultura i tradicija su opstale. Jer, kako je jednom kazao naš rahmetli predsjednik: "Bosnom nikada niko nije uspio da vlada, uvijek mu se to samo činilo". To je poruka svima onima u budućnosti, koji se odluče da pokušaju da nanose zlo ovoj zemlji i ovom narodu, koji živi u našoj domovini BiH – zaključio je potpredsjednik entiteta RS.

Tokom sinošnjeg programa govorili su i Sead ef. Seljubac, izaslanik muftije tuzlanskog i Elvir ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac.

Danas, drugog dana manifestacije, na platou iza osnovne škole u Konjević Polju bit će upriličena smotra konjanika i defile svih učenika prema tekiji Hamza-dede Orlovića. U večernjim satima, nakon akšam namaza, u tekiji će biti upriličen vjerski program uz ders, zikr i ilahije.

U nedjelju, 4. augusta, trećeg dana manifestacije, na platou kod tekije u Konjević Polju sa početkom u 11 sati i 30 minuta bit će održan vjerski program uz učenje mevluda I izvođenje ilahija, te obraćanje gostiju.

500 godina tekije u Konjević Polju, 2. august 2019.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.