open-navfaktor-logo
search
Svečana akademija
Obilježeno 50 godina djelovanja Islamskih informativnih novina "Preporod"
Svečana akademija povodom obilježavanja 50. godišnjice Islamskih informativnih novina (IIN) "Preporod" održana je u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke.
09.09.2021. u 16:14
get url
text

Prvi broj novina Preporod izašao je 15. septembra 1970. godine. Od tada novina izlazi u kontinuitetu i distribuira se u BiH i širom svijeta.

Odlukom Organizacionog odbora Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini za obilježavanje 50. godišnjice planirana je i dodjela javnih priznanja. Zlatna plakete su uručene bivšem reisu-l-ulemi Mustafa-ef. Ceriću, prof. dr. Hilmi Neimarliji, bivšem glavnom i odgovornom uredniku Azizu Kadribegoviću, prof. dr. Enesu Kariću i dugogodišnjem novinaru Preporoda u mirovini Bajri Pervi.

Bivši glavni i odgovorni urednik "Preporoda " Aziz Kadribegović kazao je ovom prilikom da o ulozi "Preporoda" u ovih 50 godina najbolje mogu govoriti njegovi čitaoci. Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović istakao je da je "Preporod" u ovih pola stoljeća odigrao važnu ulogu kad su u pitanju bosanskohercegovački muslimani. I ne samo oni, nego i muslimani Balkana.

- "Preporod" se čitao od Makedonije sve do Slovenije. Svi muslimani tadašnje Jugoslavije su u "Preporodu" imali svoju stranicu. Imali svoju priču. Preporod je informirao o onome što je bilo važno za muslimane ovih krajeva - kazao je Kavazović.

Podvukao je da je "Preporod" imao svoju vjersku i, može se kazati, svoju nacionalnu dimenziju.

- To se poklapa s priznavanjem muslimanske nacije u bivšoj Jugoslaviji. Tako da je Preporod i s te strane kod Bošnjaka, muslimana pogotovo u BiH imao vrlo važnu ulogu u narastanju njihovog nacionalnog identiteta - podvukao je Kavazović.

Glavna i odgovorna urednica "Preporoda" Senada Tahirović istakla je da 50 godina u medijskom prostoru i javnosti "Preporod" i okupljeni oko ove novine ustrajavaju na odgovornoj javnoj riječi koja se bori protiv zagušujuće buke i senzacionalizma.

- Isto tako odgovorno ustrajavamo na čuvanju naše tradicije. Na čuvanju naših islamskih vrijednosti koje promoviramo, i za koje se zalažemo. Ali i na čuvanju našeg islamskog i kulturnog identiteta. Mi smo na neki način zajednica čitalaca i redakcije novina Islamske zajednice i njenih pripadnika koji su svjesni da je čuvanje i ustrajavanje na tome da promijenimo svijet, da ga učinimo boljim jedini put da mijenjamo i sebe - kazla je glavna i odgovorna urednica "Preporoda" Senada Tahirović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.