open-navfaktor-logo
search
Jubilej
Obilježeno 30 godina od osnivanja organizacije Žene SDA BiH
Organizacija Žene SDA BiH sinoć je na prigodan način obilježila 30 godina od osnivanja, odnosno 30 godina aktivizma žena SDA.
14.03.2023. u 11:10
get url
text

Skupu organizovanom povodom ovoga velikog jubileja prisustvovale su članice Organizacije iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Bila je ovo prilika da se ukaže na značaj ženskoga aktivizma artikulisanog kroz ovu Organizaciju tokom tri decenije.

Članice i aktivistkinje Organizacije žena SDA u ovom su periodu intenzivno radile na poboljšanju položaja i jačanju uloge žena na društvenoj i političkoj sceni u Bosni i Hercegovini. Pri tome su rame uz rame sa svojim kolegama, davale veliki doprinos kreiranju i realizaciji politika Stranke demokratske akcije. Sve vrijeme naglasak u radu ove Organizacije bio je na obrazovanju, kompetencijama i sposobnostima, a ne tek na pukom ispunjavanju kvota kojima se podstiče učešće žena u političkom životu, saopćeno je iz ove organizacije.

FOTO: Žene SDA BiH

Članice Organizacije Žene SDA BiH danas svojim angažmanom svjedoče da su važan faktor u svim segmentima društva.

- Ovim okupljanjem smo još jednom poslale poruku o snazi bosanske žene. Sve mi smo uz našeg predsjednika Bakira Izetbegovića i Stranku demokratske akcije. Bez obzira na sve političke udare na Stranku demokratske akcije, a time i sve nas, dostojanstveno stojimo i ispunjavamo svoju misiju. Svoj rad i zalaganje na tome putu ne uvjetujemo pojedinačnim, već interesima našega naroda i države Bosne i Hercegovine. Svjesne da upravo te interese na najbolji mogući način artikuliše i štiti Stranka demokratske akcije - izjavila je ovim povodom predsjednica organizacije Žene SDA BiH Kenela Zuko.

Podsjećajući na to da je SDA imala ministricu u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, premijerku, te više od 25 posto zastupnica u skupštinama, predsjednica Zuko je naglasila da se tim činjenicama, ali i konkretnim političkim uspjesima kroz rad u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti dokazuje da je žena adekvatno zastupljena u politici.

Sa okupljanja je poslana poruka da će žene SDA i u narednom periodu raditi na jačanju društvene svijesti, političke odgovornosti te stalnom razvijanju kompetencija, naporedo s očuvanjem svoje identitetske posebnosti i neprestanim angažmanom na odgajanju novih generacija koje će savremenim pristupima i kompetencijama moći odgovoriti svim izazovima, ostajući privržene svojoj tradiciji, svome narodu i domovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.