open-navfaktor-logo
search
Srebrenica
Obilježeno 30 godina od masakra: Stotinu i pet cvjetova za ubijene na školskim igralištima
U Srebrenici je danas prigodnim programom obilježena 30. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima, u kojem je na današnji dan 12. aprila 1993. godine od četiri granate ispaljene s položaja Vojske RS na licu mjesta ubijeno 74 i ranjeno više od 100 Bošnjaka, koji su se u tom trenutku nalazili na igralištima ispred osnovne i srednje škole.
12.04.2023. u 13:20
get url
text

Veliki broj osoba je ranjen, a mnogi su od posljedica ranjavanja umrli na putu do srebreničke bolnice i u bolnici, tako da se ukupan broj žrtava zločina povećao na 105.

Hasan Hasanović je danas kustos u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, a 12. aprila 1993. godine kao maloljetni dječak je svjedočio scenama ubijanja i masakriranja bošnjačkih civila. Prilikom današnjeg obilježavanja godišnjice zločina prisutnima je održao historijski čas.

Hasanović je kazao da je "bio lijep proljetni dan", a na "igralištima se okupio veliki broj ljudi, uglavom omladine, jer je organizovan i turnir u malom fudbalu".

- Čule su se eksplozije u blizini Srebrenice. Odjednom četiri metra ispred mene na ovom igralištu, eksplozija, detonacija. Par minuta nisam znao sa sebe. Kada sam se probudio vidio sam oko sebe izmasakrirana tijela, dječake, svoje prijatelje. Vrisak, plač... Oni koji su bili živi zvali su u pomoć. Palo je još nekoliko granata, a ja sam uspio pobjeći u jednu obližnju kuću - rekao je Hasanović.

Nosilac obilježavanja godišnjice stradanja je Udruženje "Srebreničke majke" u saradnji sa zamjenikom načelnika opštine Srebrenica.

Iz udruženja "Srebreničke majke" podsjećaju javnost da za zločin nad civilima na igralištima u Srebrenici 12. aprila 1993. godine do sada niko nije odgovarao, što smatraju poraznim za nadležne organe i institucije.

- Iz godine u godinu obilježavamo stradanje i masakr nad civilima, i govorimo, upozoravamo i apelujemo na nadležne organe da pokrenu postupak i procesuiraju odgovorne. Prošlo je 30 godina od zločina, a mogu samo reći da je sramotno da su počinioci ovog zločina na slobodi - rekla je Fazila Efendić, predsjednica Udruženja "Srebreničke majke".

- U Srebrenici je 1993. godine bilo preko 50 hiljada osoba, s obzirom na to da su mnogi iz okolnih gradova kao što je Bratunac, Milići, Vlasenica, Zvornik pokušali naći spas u Srebrenici. Lijepo aprilsko vrijeme okupilo je veliki broj osoba, uglavnom mladih, na igralištima, jer svi su bili željni druženja i nečeg pozitivnog. Granate su prekinule sve to, prekinule i mladost, jer je najveći broj ubijenih mladih osoba. Mnogi koji su i preživjeli, tada su, nažalost, ubijeni u julu 1995. Dan 12. april 1993. je krvavim slovima upisan u historiju Srebrenice. Nažalost, niko nije odgovarao za zločin - rekao je Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika općine Srebrenica.

Bošnjački politički predstavnici u opštini Srebrenica, predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, predstavnici Medžlisa IZ Srebrenica i udruženja koja okupljaju preživjele genocida su na ogradu igrališta stavili po jedan cvijet i odali počast žrtvama.

Današnjem obilježavanju zločina nad Bošnjacima, između ostalih, prisustvovali su potpredsjednik bh. entiteta RS Ćamil Duraković, šef delegata kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković, ministri iz Vlade TK, predstavnici Federalnog ministarstva boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Za zločin počinjen nad bošnjačkim civilima 12. aprila 1993. godine do sada niko nije odgovarao. O zločinu svjedoče Spomen-ploča, koja je prije nekoliko godina postavljena na igralištima, te godišnja obilježavanja i po jedna ruža za svaku žrtvu koja je ubijena tog dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.