open-navfaktor-logo
search
Godišnjica
Obilježeno 27 godina od zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici
U centru Srebrenice su prije 27 godina, prema svjedočenju preživjelih, sprski vojnici zapalili desetke kuća. U zapaljenim kućama je izgorjelo 12 osoba, a još 18 ih je ubijeno u centru grada. Istog dana ubijeno je i 30 Bošnjaka u srebreničkim selima Dobrak, Liješće i Žabokvica i drugim
08.05.2019. u 13:18
get url
text

Obilaskom mezarja, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, članovi porodica žrtava, članovi udruženja žrtava genocida i općine Srebrenica obilježili su danas 27. godišnjicu zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici i okolnim selima 1992. godine.

U centru Srebrenice su prije 27 godina, prema svjedočenju preživjelih, sprski vojnici zapalili desetke kuća. U zapaljenim kućama je izgorjelo 12 osoba, a još 18 ih je ubijeno u centru grada. Istog dana ubijeno je i 30 Bošnjaka u srebreničkim selima Dobrak, Liješće i Žabokvica i drugim.

Šehidi Abdurahmanović je 8. maja 1992. godine iz stana u Srebrenici odveden suprug Jakub i nakon toga ubijen.

- Kada brojimo godine, prošlo ih je dosta, ali osjećaj je kao da je to sve bilo jučer. Svaki maj je mojoj djeci i meni težak, to se prosto ne može zaboraviti. Mog supruga Jakuba su iz stana odveli i ubili. On je bio prosvjetni radnik. Za zločin niko nije odgovarao. Nama je dužnost da opominjemo i da se sjećamo - istakla je Abdurahmanović.

FOTO: Anadolija

Fazila Efendić, predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice", kaže da za taj zločin niko nije odgovarao.

- Znam šta se dešavalo 8. maja 1992. godine u Srebrenici. To je bio užas. Normalnom čovjeku je teško i zamisliti da to neko može uraditi. Za ovaj zločin još niko nije odgovarao, a treba da odgovara. Taj dan su ubijeni civili, starci, žene i djeca. Oni nisu nikome mogli nauditi - rekla je Efendić.

Obilježavanju godišnjice zločina koji se dogodio 1992. godine prisustvovali su građani, članovi udruženja preživjelih žrtava genocida, te zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić i predsjednik Skupštine općine Nedib Smajić koji su sa članovima porodica ubijenih položili cvijeće na spomen-obilježje ubijenim civilima.

-  Žrtve koje su ubijene 8. maja su bili civili i jedne od prvih žrtava na ovim prostorima. Snage koje su ušle u Srebrenicu, i koje su po izlasku iz grada ubile 12 osoba i zapalile više od 27 objekata. Time su pokazali šta će da rade, što se vidjelo 1995. godine. Ubistvima 8. maja su započeta zlodjela i uvod u genocid. Za ovaj kao i za mnoga druga zlodjela niko nije odgovarao. Pozivamo sve nadležne instance da reaguju, i pred lice pravde izvedu počinoce zločina - rekao je zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.