open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Obilježena prva godišnjica smrti Alije Behmena
Behmen je rođen 25. decembra 1940. godine u Splitu. Godine 1969. diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a 1974. godine odbranio magistarski rad iz oblasti marketinga
01.08.2019. u 12:40
get url
text

Na Gradskom groblju Bare u Sarajevu  danas je obilježena prva godišnjica smrti  istaknutog bosanskohercegovačkog društveno-političkog radnika, profesora  i privrednika Alije Behmena.

Članovi porodice, brojini prijatelji i partijski drugovi položili su cvijeće na njegov grob i odali počast  nekadašnjem premijeru Federacije BiH, gradonačelniku Sarajeva, istaknutom članu Socijaldemokratske partije BiH i profesoru Univerziteta u Sarajevu, koji je preminuo na današnji dan u 78. godini.

Behmen je rođen 25. decembra 1940. godine u Splitu. Godine 1969. diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a 1974. godine odbranio magistarski rad iz oblasti marketinga. Na Ekonomskom fakultetu odbranio je doktorsku disertaciju iz oblasti modeliranja transportnih troškova i njihovog utjecaja na reprodukciju i razvoj privrede.

Na općim izborima 1998. godine, kao kandidat SDP-a BiH izabran je za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Od marta 2001. do kraja 2003. godine Behmen je obavljao funkciju premijera Federacije Bosne i Hercegovine.

Na Općim izborima u BiH 2006. godine je izabran za zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. U januaru 2009. prestao mu je zastupnički mandat, kada je izabran na funkciju gradonačelnika Sarajeva. Gradonačelnik Grada Sarajeva bio je do 2013. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.