Petak, 14.08.2020.

Mostar

Obilježena godišnjica tzv. HR Herceg-Bosne

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, te akademijom, u Mostaru je obilježena 25. godišnjica osnivanja tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Vijence je pred spomenikom palim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače položila delegacija Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Akademiji su,  uz ostale, prisustvovali član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, premijer HNK-a Nevenko Herceg, te predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić.

U svom obraćanju Božo Ljubić je istakao kako je Herceg-Bosna, kao privremeni administrativni aranžman ugrađena u temelje Washingtonskog i Dejtonskog sporazuma, te da je doprinijela očuvanju cjelovitosti BiH.

- Zahvaljujući Hrvatskoj Republici Herceg Bosni većina je hrvatskih područja obranjena i Hrvati su u njima ostali živjeti - kazao je Ljubić.

Vladimir Šoljić je napomenuo kako su Hrvati na ovim prostorima ostali upravo zahvaljujući Herceg-Bosni.

- Da tako nije bilo, Hrvata bi u FBiH bilo koliko i u RS - rekao je Šoljić.

Tzv. Hrvatska Republika Herceg-Bosna (osnovana kao Hrvatska zajednica Herceg-Bosna) bila je paradržavna tvorevina od 1991. do 1994. kao i za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini koju su osnovali HDZ BiH i HVO, kao proizvod secesionističke politike i dogovora o podjeli Bosne i Hercegovine.

Proglasio ju je prvi predsjednik Mate Boban 28. augusta 1993. donošenjem Temeljne odluke o uspostavi i proglašenju tzv. HR Herceg-Bosne.  Ukinuta je potpisivanjem Washingtonskog sporazuma u februaru 1994. godine.

Osim u Mostaru, polaganje vijenaca i paljenje svijeća upriličeno je i na groblju Gorica u Grudama.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh