open-navfaktor-logo
search
28 godina od zločina
Obilježena godišnjica strijeljanja bošnjačkih civila u Čerkazovićima i Ljoljićima
Prigodnim programom kod spomen-turbeta u Čerkazovićima u četvrtak je obilježena 28. godišnjica stradanja Bošnjaka u Čerkazovićima i Ljoljićima, u općini Jezero.
11.09.2020. u 09:44
get url
text

Tom prilikom lokalni imam Semin ef. Česo ukazao je na važnost kulture sjećanja za Bošnjake, ali i na prihvaćanje i spremnost da se živi u sadašnjosti te planira budućnost uime Boga.

- Kao i svake godine, i danas smo se okupili kako bi se sjetili naših šehida koji su dali svoje živote u odbranu i očuvanje naše države Bosne i Hercegovine, naše vjere, otadžbine i naših života. Ne smijemo zaboraviti prošlost, ali moramo živjeti u sadašnjosti s ovim iskušenjima zbog koji smo se okupili. Isto tako moramo biti spremni za budućnost i nastavak ovozemaljskog života koji je samo misija za svakog čovjeka pojedinačno te moramo biti spremni odgovoriti na najbolji način kod uzvišenog Boga - kazao je Česo.

Pripadnici rezervnog sastava milicije RS-a 10. septembra 1992. godine okupili su mještane sela Ljoljići i Čerkazovići te ih odveli do mjesta Tisovac, gdje su ih strijeljali. Tada su ubijena 23 civila, a četiri su ranjena. Kasnije su ekshumirani iz jame Draganovac nedaleko od Čerkazovića.

Zajednička dženaza klanjana je u Vincu 12. maja 1999. godine, gdje je pokopano 19 tijela, dok se još uvijek traga za Adnanom, Adamom i Selvedinom Karahodžićem.

Za ovaj zločin Vijeće Suda BiH u aprilu 2008. godine osudilo je Mirka (Špire) Pekeza na 21 godinu zatvora, Mirka (Mileta) Pekeza na 29 godina i Milorada (Ljupka) Savića na 21 godinu zatvora dok, kako se navodi, organizator ovog zločina Jovo Jandrić nikad nije uhvaćen niti procesuiran.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.