Mustafa Hajrulahović Talijan bio je član Patriotske lige i prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH, koji je u najtežim danima za Bosnu i Hercegovinu dao nemjerljiv doprinos odbrani od agresije.

Mustafa Hajrulahović rođen je u Banjoj Luci 22. januara 1957. godine, gdje je završio srednju školu. Nakon završetka Mornaričke vojne akademije u Splitu s odličnim ocjenama, završava školu za pomorskog diverzanta, postaje stručnjak za diverzije na moru i kopnu.

Kao najbolji među diverzantima postaje komandant odreda, pa zatim i diviziona. Nastavlja stručno obrazovanje, uči italijanski jezik i odlazi na školovanje u Italiju.

Nešto kasnije, postaje kapetan korvete. Rat u Sloveniji zatiče ga na službi u Splitu gdje je živio s porodicom. Ratovi koje je povela JNA definitivno ga okreću od toga poziva i Mustafa dolazi u Sarajevo.

Prepoznatljiv po hrabrom držanju i nesebičnom zalaganju u odbrani Bosne i Hercegovine, bio je omiljen među Sarajlijama i vojnicima.

Između ostalog, obavljao je i funkciju predsjednika Bokserskog kluba (BK) Zlatni ljiljani i jedan međunarodni bokserski turnir nosi njegovo ime.

U njegovu čast BK Zlatni ljiljani ove godine po 20. put organiziraju Memorijalni bokserski turnir koji je uvrsten u Evropski kalendar takmičenja za 2022. godinu.

Turnir će biti održan od 19. do 25. septembra, uz najavu učešća predstavnika više od 20 zemalja.

Obilježavanje godišnjice smrti i sjećanje na ličnost i djelo Mustafe Hajrulahovića Talijana upriličeno je u organizaciji Udruženje generala Bosne i Hercegovine i BK Zlatni ljiljani.